Botswana a ridicat interdicţia privind vânătoarea de elefanţi impusă în 2014

in Biodiversitate 28 May 2019 88 Views

Botswana, ţara cu cea mai mare populaţie de elefanţi, a decis să ridice interdicția privind vânătoarea de elefanţi spunând că prohibiţia a dus la creşterea numărului conflictelor între oameni şi animale.

Criticii interdicției, impuse în 2014 de către fostul preşedinte Ian Khama, spun că restricția provoacă probleme micilor agricultori și celor care au beneficiat anterior de vânătoare.

Botswana are aproximativ 130.000 de elefanți, cea mai mare populație din lume.

Decizia ar putea declanșa o reacție furioasă din partea conservatorilor, care consideră că mișcarea este una politică.

De asemenea, ar putea deteriora reputația internațională a țării, fruntașă în ceea ce privește conservarea naturii și ar afecta veniturile sale din turism, a doua sursă de venituri externe după extracția diamantelor.

Guvernul va asigura că “reintroducerea vânătorii se va face într-o manieră ordonată şi etică”, a informat Ministerul Mediului, Resurselor Naturale şi Turismului.

Potrivit autorităţilor, din cauza interdicţiei privind vânătoarea a crescut numărul conflictele dintre fermieri şi animale, care distrug recoltele şi ameninţă mijloacele de viaţă ale fermierilor.

Actualul președintele Mokgweetsi Masisi a înființat un comitet în iunie anul trecut pentru a revizui interdicția impusă de predecesorul său Ian Khama în 2014. În februarie, comisia a recomandat reintroducerea vânătorii.

“Numărul și nivelul ridicat al conflictului dintre elefanți și impactul pe care l-au avut asupra mijloacelor de trai au crescut”, a declarat într-o declarație Ministerul Mediului, Conservarea Resurselor Naturale și Turismul.

Deşi vânătoarea nu va reduce în mod semnificativ numărul de elefanţi, comunităţile din zonele unde trăiesc elefanţii ar putea beneficia de veniturile generate de pe urma vânătorii. În ţările vecine, unde vânătoarea elefanţilor este legală, vânatul unui singur elefant costă, în medie, 45.000 de dolari. 

Majoritatea elefanţilor din Botswana trăiesc în zona de nord-est a ţării şi trec în mod frecvent în Zambia, Zimbabwe şi Namibia, care au propriile lor populaţii de elefanţi. Se estimează că există aproximativ 415.000 de elefanţi în Africa, o populaţie care a fost decimată în urma braconajului de fildeş, în special în Estul Africii. 

Comentarii

comentarii