Ce branduri polueaz─â oceanele cu microparticule

in Biodiversitate 25 July 2016 1,961 Views

Amway,┬áEst├ęe Lauder ╚Öi Revlon sunt printre companiile care polueaz─â cel mai mult oceanele cu microparticulele din produsele de igien─â. La polul opus, ├«n categoria brandurilor care vor s─â renun╚Ťe la a le mai folosi, se afl─â Beiersdorf, Henkel, Colgate-Palmolive┬á╚Öi┬áL Brands. Analiza┬áa fost publicat─â recent de Greenpeace.

microparticule

Unele geluri de du╚Ö ╚Öi alte produse cosmetic con╚Ťin mici particule de plastic, care ajut─â la exfolierea pielii. Acestea trec prin instala╚Ťiile de captare din fabricile de epurare ╚Öi ajung ├«n m─âri ╚Öi oceane. Acolo, pe╚Öti ╚Öi alte vie╚Ťuitoare le confund─â cu hran─â ╚Öi le ├«nghit.

C├óteva ╚Ť─âri sunt pe cale s─â interzic─â folosirea acestor micro-particule abrazive. Este vorba despre Australia, Canada, Marea Britanie ╚Öi SUA. ├Än plus, ╚Öi ├«n Europa se fac presiuni pentru introducerea unei astfel de legisla╚Ťii. ├Än Rom├ónia, ├«ns─â, reprezentan╚Ťii Ministerului Mediului nu au putut oferi ├«n prim─â faz─â detalii ├«n leg─âtur─â cu acest subiect. Au men╚Ťionat totu╚Öi c─â vor reveni cu detalii.

microparticule

Cum lupt─â ONG-urile pentru a interzice aceste microparticule de plastic

Pentru a impulsiona autorit─â╚Ťile ╚Öi companiile s─â ia m─âsuri, Greenpeace East Asia a publicat o analiz─â a produselor care ├«nc─â mai con╚Ťin microparticule din plastic. Au urm─ârit c├ót de transparente sunt companiile produc─âtoare de articole de igien─â, dac─â ╚Öi-au asumat obiectivul de a renun╚Ťa la microparticule ╚Öi p├ón─â c├ónd. Nicio companie dintre cele analizate nu a ob╚Ťinut scor maxim.

Cele mai performante din acest punct de vedere sunt Beiersdorf┬á╚Öi┬áHenkel┬ádin Germania, c├ót ╚Öi┬áColgate-Palmolive┬á╚Öi┬áL Brands┬ádin Statele Unite. Printre cele mai d─âun─âtoare companii se num─âr─â Amway,┬áEst├ęe Lauder ╚Öi Revlon. Nici companii precum GSK, Yves Rocher, LG, P&G sau Johnson┬á&┬áJohnson nu stau foarte bine.

Coordonatorul campaniilor de protejare a oceanelor din cadrul Greenpeace East Asia, Taehyun Park, sus╚Ťine c─â singura solu╚Ťie eficient─â este interzicerea microparticulelor.

ÔÇ×Este clar c─â reglement─ârile voluntare nu sunt suficient de bune. Nu doar c─â industria continu─â s─â polueze oceanele, dar creeaz─â ╚Öi confuzie ├«n r├óndurile consumatorilor c─ârora le promit tot soiul de lucruri. [ÔÇŽ] Interzicerea pe cale legislativ─â a folosirii microparticulelor ├«n produse este singura cale prin care se poate opri poluarea oceanelor cu substan╚Ťe inutile. Unele ╚Ť─âri auluat deja m─âsuri. Le som─âm ╚Öi pe celelalte s─â le urmeze exemplul.ÔÇŁ

Problema microparticulelor face parte din subiectul mai larg al polu─ârii oceanelor. Anual, ajung ├«n ape 8 milioane de tone de plastic. ├Än perioada 2002-2013, produc╚Ťia de plastic a crescut cu 50%, de la 204 milioane la 299 de milioane de tone.

Comentarii

comentarii