Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Brașovul implementează sistemul pentru deșeuri „plătești pentru cât arunci”

Autoritățile din Brașov au votat în ședința Consiliului Local din 30 august implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci“ pentru deșeuri. Persoanele care nu colectează deșeurile separat, pe categorii, riscă amenzi de până la 1.600 de lei.

Potrivit Legii 31/2019, este obligatorie implementarea unui sistem de colectare și transport separat al deșeurilor din ambalaje provenite de la persoane fizice și juridice. Noul regulament stabilește acest lucru atât la nivelul operatorilor de salubrizare, cât și la nivelul beneficiarilor serviciului.

„Având în vedere că România și-a asumat niște ținte de colectare a deșeurilor reciclabile, trebuie ca toți – indiferent că suntem beneficiari sau că vorbim de operatorii de salubrizare – să respectăm aceste obligații”, a transmis primarul George Scripcaru.

Până la sfârșitul anului, operatorii trebuie să aibă pregătit întregul sistem de colectare, cântărire și transport pe categorii clare de deșeuri, iar beneficiarii trebuie să colecteze separat deșeurile reciclabile și deșeurile menajere; altfel, riscă amenzi destul de mari“, a mai spus acesta.

Deșeuri colectate și transportate separat, pe principiul „plătește pentru cât arunci“

Cea mai importantă modificare adusă de noul regulament se referă la obligația colectării și transportului separat al diferitelor categorii de deșeuri. Potrivit art 22 alin 2, „colectarea deşeurilor municipale se face selectiv, pe fiecare fracție/ tip de deșeu, cu autoutilitare speciale, echipate și dotate corespunzător fracției colectate. Este interzisă colectarea la comun a diverselor tipuri de deșeuri“.

„Precizarea este necesară în contextul în care până acum, deși unii cetățeni precolectau selectiv deșeurile, firmele de salubrizare colectau «la grămadă», cu aceeași mașină, aceste deșeuri reciclabile”, au transmis într-un comunicat autoritățile brașovene.

Implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci“ presupune ca operatorii să pună la dispoziția beneficiarilor recipienți sau saci pentru colectarea deșeurilor cu sistem de identificare a utilizatorului (cod de bare, C.I.P. etc), și să-și doteze utilajele cu soft de identificare a recipientului și implicit al utilizatorului, precum și cu sistem electronic de cântărire și emitere tichet care să conțină cel puțin informații despre tipul deșeului colectat, cantitate, datele de identificare ale utilizatorului, data colectării. Citirea se va realiza la momentul golirii recipientelor, iar datele vor fi memorate prin intermediul unui soft care le va transmite operatorului, care este obligat să le stocheze într-o bază de date.

O altă prevedere importantă menționează că „operatorul nu va ridica recipienții/sacii destinati colectării deșeurilor reciclabile în care sunt depozitate în amestec și deșeuri reziduale și/sau biodegradabile. În această situație operatorul va notifica atât utilizatorul recipientului cu privire la obligațiile ce-i revin în domeniul colectării selective a deșeurilor, cât și autoritatea locală, pentru luarea măsurilor legale ce se impun“.

Totodată, există două prevederi speciale care interzic în mod expres, pe de o parte, depozitarea pe domeniul public și/ sau la punctele de colectare a deșeurilor municipale a deșeurilor generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a imobilelor , și pe de altă parte, depozitarea deșeurilor voluminoase în alte locuri decât cele stabilite de autoritatea locală. Pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, prin dispoziție de primar, va fi stabilit un program de colectare cel mai probabil bilunar.

Sancțiunile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor din regulament sunt amendă de la 800 la 1.600 lei pentru persoane fizice și de la 1.600 la 2.500 lei pentru persoane juridice, iar în cazul operatorilor, pentru nerespectarea unor obligații exprese ce le revin, amenda este între 1.500 și 2.500 lei.

Primăria urgentează programul de modernizare a platformelor de gunoi

Până la intrarea în vigoare a noului regulament și trecerea la noul sistem de colectare, municipalitatea continuă programul de modernizare a platformelor de gunoi, pe care dorește să îl finalizeze până la începutul lunii noiembrie.

„Am început modernizarea platformelor de gunoi din cartiere (au fost realizate lucrări de asfaltare, refacerea gardurilor de protecție și acoperișurilor). În următoarea perioadă vom accelera acest proces, astfel încât până la venirea sezonului rece, la începutul lunii noiembrie, să fie finalizate toate cele 403 platforme existente“, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Continuă procedura de licitație pentru achiziția de eco-insule inteligente

În paralel, municipalitatea continuă procedura de achiziție a eco-insulelor inteligente, care permit doar utilizatorilor care au saci de gunoi cu coduri de bare să depună deșeuri, sortate pe categorii, și au tehnologia de a identifica nu numai utilizatorul, ci și tipul de deșeu și cantitatea depusă. În funcţie de zonele în care vor fi amplasate, eco-insulele vor avea 5, 6 sau 8 fante. Pentru achiziție a fost prevăzută suma de 1,4 milioane de lei, din care municipalitatea speră să poată cumpăra 12 – 15 eco-insule.

Citește și Sesizează Garda de Mediu dacă nu ai unde să duci deșeurile reciclabile

spot_img

Ultimele știri