Brașovul a votat interzicerea farfuriilor, paharelor și a tacâmurilor de plastic la evenimente

in Autoritati, EcoLIFESTYLE, Legislatie, Poluare 31 August 2019 9,468 Views

Autorit─â╚Ťile din Bra╚Öov au votat ieri interzicerea farfuriilor, paharelor ╚Öi a tac├ómurilor de plastic la evenimentele organizate pe domeniul public. ├Äncep├ónd cu 1 octombrie va fi folosit─â vesel─â din materiale biodegradabile ╚Öi compostabile, iar primarul recomand─â farfuriile din t─âr├ó╚Ťe.

Conform unui proiect de hot─âr├óre pentru modificarea HCL nr. 201/2006, privind aprobarea procedurii de utilizare temporar─â a locurilor publice apar┼úin├ónd domeniului public al Municipiului Bra┼čov, ├«ncep├ónd cu data de 1 octombrie, ├«n cadrul evenimentelor cum ar fi t├órguri, festivaluri, concerte etc. se va utiliza vesel─â (farfurii, tac├ómuri, pahare, etc.) din materiale biodegradabile ╚Öi compostabile, certificate conform EN/3432.

├Än cazul nerespect─ârii condi╚Ťiilor men╚Ťionate, organizatorul evenimentului nu va mai avea posibilitatea de a mai organiza sau participa la alte evenimente ce se vor desf─â╚Öura pe raza Municipiului Bra╚Öov.

,,Dup─â fiecare eveniment care are loc pe domeniul public care presupune ╚Öi consumul de alimente sau b─âuturi, zona respectiv─â r─âm├óne plin─â de recipiente, farfurii, pahare sau furculi╚Ťe de plastic, ceea ce ne creeaz─â ├«n primul r├ónd o mare problem─â de mediu, mai ales c─â nu toat─â lumea arunc─â aceste recipiente la gunoi, ╚Öi de foarte multe ori ajung pe zona verde sau ├«n p─âdurile din jur. Av├ónd ├«n vedere c─â din anul 2021 vor fi interzise ├«n Uniunea European─â aceste produse, dar ╚Öi ca urmare a discu╚Ťiilor pe care le-am avut cu o parte dintre comercian╚Ťii din zona HORECA, am luat decizia de a propune Consiliului Local, ├«n ╚Öedin╚Ťa din aceast─â lun─â, ca, ├«n cazul evenimentelor organizate pe domeniul public s─â aplic─âm aceast─â directiv─â european─â, ├«nc─â de anul acestaÔÇŁ, spunea primarul George Scripcaru pe 23 august.

ÔÇ×Nu este normal s─â discut─âm despre m─âsurile de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor, pe care trebuie s─â le respecte cet─â╚Ťenii, ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, s─â le permitem comercian╚Ťilor care utilizeaz─â domeniul public s─â umple ora╚Öul cu aceste tac├ómuri ╚Öi recipiente de unic─â folosin╚Ť─â, mai ales c─â exist─â alternative mult mai prietenoase cu mediul, cum ar fi, de exemplu, farfuriile din t─âr├ó╚ŤeÔÇť, a mai transmis acesta. ┬á

Vineri, 30 august, propunerea a fost dezb─âtut─â ├«n ╚Öedin╚Ťa Consiliului Local ╚Öi a fost adoptat─â ├«n unanimitate.

Directiva Parlamentului European privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, aprobat─â ├«n luna mai 2018, a stabilit interzicerea ├«n Uniunea European─â din anul 2021 a tac├ómurilor de plastic de unic─â folosin╚Ť─â (farfurii, furculi╚Ťe, cu╚Ťite, linguri, be╚Ťi╚Öoare), paie din plastic, be╚Ťi╚Öoare de urechi din plastic, be╚Ťi╚Öoare din plastic pentru baloane, produse ╚Öi recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil ╚Öi recipiente pentru b─âuturi fabricate din polistiren expandant.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii