Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Brasov, locul I la “Orasul 20.20” (Video)

Competitia de dezvoltare urbana, “Orasul 20.20”, organizata de Siemens Romania, a fost castigata de Razvan Ionut Dobrica, cu clipul  “Brasovul isi recapata aripile”.

Clipul, cu o durata de 4 minute, prezinta dorinta studentului brasovean de a transforma turnul si hangarul fostei fabrici de avioane, IAR Brasov, intr-un muzeu al aviatiei, dotat cu panouri solare integrate in acoperis si cu un parc aviatic.

Proiectul lui Razvan Ionut Dobrica a fost premiat cu 1.000 de euro de Siemens, insa punerea in practica va fi relativ anevoioasa, deoarece obiectivul apartine unei companii private.

Desfasurat in perioada 1-31 mai pe platforma 220.ro, concursul Orasul 20.20 le-a propus tinerilor sa realizeze un filmulet, in care sa identifice zonele cu un rol important in orasul lor, sa prezinte factorii care le pot afecta si sa propuna scenarii pentru dezvoltare sustenabila.

In concurs au fost inscrise 64 de proiecte, iar castigatoarele locurilor al II-lea si al III-lea au fost  clipurile “Bucuresti – superstarul eco al Europei” si “Parcul RFN, un loc demn in Orasul 20.20”.

“Concursul de dezvoltare urbana, Orasul 20.20, a atras 64 de inscrieri. Majoritatea sunt proiecte de valorizare a obiectivelor culturale sau de agrement din zona, de aceea autoritatile locale ar fi cele mai in masura sa se ocupe de dezvoltarea lor. Protectia mediului inconjurator este un imperativ care ghideaza toata activitatea noastra, de la cercetare pana la livrarea produselor. Nu in ultimul rand, vrem sa jucam un rol important in informarea si educarea companiilor, a publicului larg si a decidentilor cu privire la schimbarile care se produc in comunitate, ca urmare a globalizarii si urbanizarii excesive”, a declarat, pentru Green Report, Cristian Secosan, CEO Siemens Romania.

67% din tineri vor sa paraseasca orasul in care locuiesc

Proiectul Orasul 20.20 a plecat de la problema migratiei masive a tinerilor dintr-un oras in altul. In conditiile in care acestia sunt nemultumiti de conditiile de viata pe care le ofera orasele de provincie, migreaza spre orase mari, care le ofera mai multe oportunitati de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber.

“Pe termen lung, dezvoltarea oraselor mari ar trebui sa ia in calcul aceste valuri de migratie, in timp ce orasele mici trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si creste atractivitatea”, a mai spus Cristian Secosan.

Competitia a avut la baza un sondaj realizat de Siemens, care arata ca 67% din tinerii romani vor sa paraseasca orasul in care locuiesc catre alte orase, in top plasandu-se Bucurestiul (21,05%) Cluj-Napoca (18,46%) si Brasov (15,41%).

Printre motivele invocate se numara lipsa oportunitatilor de munca sau de studii, traficul congestionat, curatenia si cladirile urate. In schimb, zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din orase. Migratia interna este un fenomen care a luat amploare in Romania ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se muta in cea mai mare proportie dintr-un oras in altul.  Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore, unele orase ar putea ramane goale sau cu o populatie imbatranita, in timp ce altele se confrunta cu supraaglomerarea.

Cu o activitate de peste 100 de ani in Romania, perioada in care a fost sinonima cu realizari tehnice, inovatie, calitate si incredere, Siemens este cea mai mare companie de pe piata autohtona, care detine solutii inovatoare complete in energie, sanatate, industrie, infrastructura & orase.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Orasul 20.20, proiect initiat de Siemens
10 bloggeri, la Siemens Race 2012
Interviu G.R.: Portofoliul “verde” al Siemens

 

spot_img

Ultimele știri