Brazilia. Defrișările din pădurea amazoniană, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani

in Business 1 December 2020 43 Views

Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), responsabil cu monitorizarea pădurii tropicale, a anunțat că defrişările din regiunile amazoniene împădurite din Brazilia au atins cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.

În perioada august 2019 – iulie 2020, 11.088 de kilometri pătraţi de junglă au fost defrişaţi în această regiune, ceea ce reprezintă cea mai extinsă suprafaţă eliminată după anul 2008. Această suprafaţă corespunde cu aproximativ 4.340 de terenuri de fotbal pe zi sau cu trei terenuri de fotbal pe minut. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, defrişările au înregistrat o creştere cu 9,5 procente.

Din august 2018 până în iulie 2019, INPE a înregistrat 10.129 de kilometri pătraţi de teren despădurit. Această arie este echivalentă cu suprafaţa Libanului şi marchează o creştere cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Revizuirea este mai mare decât cifrele raportate iniţial de INPE, de 9.762 de kilometri pătraţi de pădure distrusă în această perioadă, marcând o creştere de 29,5%.

Foto: BBC

Pentru preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, regiunea reprezintă în primul rând o zonă cu potenţial economic neexploatat, motiv pentru care susţine crearea unor suprafeţe mai mari pentru agricultură, minerit şi producţia de energie. Şeful statului a respins criticile internaţionale privind politica sa de mediu catalogându-le drept interferenţe în treburile interne.

„Viziunea de dezvoltare a guvernului Bolsonaro în ceea ce priveşte regiunea amazoniană ne duce înapoi, în trecut, cu rate de defrişare care nu au mai fost atinse din 2008”, a declarat Cristiane Mazzetti de la organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace. „Aceasta este o viziune retrogradă, care nu este pe placul majorităţii brazilienilor şi constituie o nedreptate la adresa eforturilor necesare pentru a face faţă crizei climatice.”

Pădurea tropicală amazoniană este ameninţată şi în alte ţări, printre care se numără Columbia, unde grupuri armate alungă rangerii din zonele protejate, după cum a atras atenţia anterior organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature.

Comentarii

comentarii