Brazilia se mobilizeaza pentru stoparea defrisarilor din Amazon

in Uncategorized 25 January 2008 85 Views

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a convocat joi o intlanire de urgenta a principalilor ministri pentru a pune la punct o strategie pentru stoparea defrisarilor din Amazon, informeaza WBCSD.

Ministrii Mediului, Agriculturii, Justitiei, Apararii, Stiintei au fost convocati impreuna cu seful Politiei Nationale.
Se estimeaza ca 7.000 de kilometri patrati de padure au fost devastati in ultimele cinci luni, jumatate in noiembrie si decembrie. Suprafata defrisata este echivalentul regiunii Madrid.

Defrisarile masive ar putea anula rezultatele pozitive pe care Brazilia le-a inregistrat in ultimii trei ani in privinta limitarii despaduririlor.

Cea mai grava defrisare din istorie s-a inregistrat intre august 2003 si iulie 2004, cand 27.429 de kilometri patrati de padure au fost doborati de drujbe si incendii. Guvernul a intervenit in forta si a reusit sa reduca la 11.224 de kilometri patrati intre august 2006 si iulie 2007 nivelul defrisarilor.

Ministrul Mediului Marina Silva a anuntat miercuri ca jumatate din defrisarile din ultimele cinci luni au fost concentrate in centrul si vestul statului Mato Grosoo, in Para si in Rondonia. Marina Silva a subliniat ca principalele activitati din aceste state sunt cresterea vitelor si culturile de soia.

"Nu cred in coincidente", a spus ministrul Mediului, sugerand ca preturile mari de pe piata internationala pentru aceste produse alimenteaza defrisarile.

In 2007, exporturile de soia ale Braziliei au crescut cu 22% fata de 2006, aducand venituri de 11.4 miliarde de dolari. Exporturile de carne au crescut cu 31% si au adus incasari de 11.3 miliarde de dolari.

"Situatia este alarmanta. Cererea pentru soia si carne va ramane mare, cu cresteri ale preturilor internationale si ale consumului in China si SUA", a declarat Paulo Adario, membru Greenpeace pentru salvarea Amazonului.

Foto: sullivanclinton.com

Comentarii

comentarii