Britanicii au dat navala la rafturile cu becuri de 75W

Cumparatorii europeni se ingramadesc sa cumpere ultimele stocuri de becuri cu incandescenta de 75W, cu o saptamana inainte de interzicerea comercializarii acestora in spatiul UE, informeaza ”The Telegraph”.

Anul trecut, becul incandescent de 100W a fost retras de pe piata declansand tendinta consumatorilor de a-si face rezerve, in contextul in care oamenii s-au aratat nemultumiti de alternativa surselor de iluminat clasice, eficiente energetic, dar mai scumpe.

Desi interdictia intra in vigoare saptamana viitoare, magazinele vor putea sa vanda becurile pana la epuizarea stocurilor ramase.

Clientii nu vor CFL-uri

Potrivit Federatiei Europene a Companiilor de Surse de Iluminat, cumparatorii europeni au inceput sa cumpere masiv rezervele de becuri traditionale din magazine, determinand o crestere a vanzarilor cu 35% pe acest segment. Cea mai mare cerere a fost inregistrata in Germania, Austria si Polonia si restul Europei Centrale.

Mai mult, in Finlanda, compania Airum a raportat o dublare a cererii de becuri de 75W, comparativ cu cantitatea produsa in mod obisnuit in luna august.

Potrivit purtatorului de cuvant al companiei General Electric Lighting din Franta, Veronique Skrotsky, oamenilor nu le plac CFL-urile (compact fluorescent lamps) deoarece acestea folosesc o cincime din energia folosita de un bec conventional si emit o lumina neplacuta.

O alta cauza a respingerii becurilor economice de catre consumatori este indicata de Bobby Damney, purtator de cuvant al Light Bulb Company, un producator britanic major, ale caror vanzari de becuri traditionale au crescut cu 10% in luna iunie. Potrivit lui Damney, clientii detesta ”formele oribile” ale becurilor CFL, fiind nemultumiti ca acestea au un timp de start mai mare si clipesc.

Becurile incandescente dispar din 2012

Reprezentantii companiilor producatoare se asteapta ca ”goana dupa becuri” sa se amplifice la anul, cand va fi eliminat de pe piata si becul de 60W, si sa se agraveze peste doi ani, odata cu disparitia tuturor becurilor incandescente de pe piata.

Becurile traditionale vor fi eliminate ca urmare a obiectivelor Uniunii Europene privind reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in anul 2020. Potrivit studiilor care au stat la baza fixarii tintelor, inlocuirea vechilor becuri cu lampi eficiente energetic va reduce consumul pentru iluminat din gospodarii cu 60%, ceea ce va diminua cantitatea de emisii de carbon cu 30 de milioane tone anual.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Becul de 75 de wati iese la pensie

Autoritatile publice locale vor colecta selectiv becurile si neoanele

Recolamp: reciclarea becurilor a scazut cu 14% in 2009

spot_img

Ultimele știri