Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Britanicii se despart cel mai greu de electronicele vechi

Britanicii au avut, in 2008, cea mai mica rata de reciclare a aparatelor electrice si electronice (DEEE) de dimensiuni mari, in timp ce Lichtenstein a atins un procent de 100% la reciclarea tuturor tipurilor de DEEE-uri, potrivit „Earth Times”.

Echipamentele electronice contin metale care pot afecta mediul si sanatatea umana in cazul in care sunt aruncate la groapa de gunoi sau la intamplare. Parlamentul European a inceput sa caute solutii pentru a limita cresterea cantitatilor de DEEE-uri, cum ar fi computerele, telefoanele mobile sau alte echipamente vechi.

Potrivit noilor reglementari europene in domeniu, producatorii vor fi incurajati sa construiasca aparate mai usor de reciclat, pe principiul „poluatorul plateste”.

In timp ce consumatorii din UE pot sa se debaraseze de electronicele vechi fara niciun fel de taxa la centrele de colectare, PE sustine ca majoritatea retailerilor ar trebui sa aiba un astfel de centru in magazine.

Obiectivul este ca pana in 2016, rata de colectare a DEEE-urilor din UE sa ajunga la 85%, adica cel putin 4 kilograme pe cap de locuitor pana in 2012. Ele mai recente cifre dateaza din 2008, cand majoritatea statelor care au oferit informatii se aflau pe drumul cel bun spre atingerea acestor tinte. Exceptie a facut atunci Marea Britanie, unde doar 39% din populatie duce la reciclat echipamentele electronice de dimensiuni mari. La capitolul aparatelor mici, Polonia a avut cele mai reduse performante, doar 47% din populatie fiind dispusa sa le duca la centrele de colectare.

De asemenea, PE a subliniat problema exporturilor ilegale, mentionand ca va inaspri controalele in cadrul transporturilor.

Anul trecut, in Romania, cantitatile de DEEE-uri colectate au depasit cu putin 1 kilogram pe cap de locuitor.
 

spot_img

Ultimele știri