Bucate realese: refugiații, la masă cu românii. Despre cum mâncarea aduce oamenii laolaltă

in EcoLIFESTYLE, Recomandate 28 July 2016 787 Views

O curte plină ochi, zeci de feluri de mâncare din toate colțurile lumii, conversații în română, engleză și siriană și multă voie-bună. Așa aș putea descrie pe scurt cina interculturală pe care fetele din proiectul Bucate realese au organizat-o în data de 14 iulie.

bucate realese

Ştiam doar că trebuie să particip la o cină de cartier, în curtea Vișini Hub. Mai fusesem acolo, cel mai recent pentru a afla despre alte acțiuni ale proiectului din care facea parte și cina. Dar nu mi-am imaginat niciodată că în spațiu ar putea încăpea vreo 50 de persoane, simultan.

bucate realese

Cina, prilej pentru integrarea refugiaților

La cina interculturală, au venit atât prieteni de-ai inițiatorilor proiectului, dar și refugiați sirieni din Consiliul Național Român pentru Refugiați. Cu ideea de a-i invita a venit Alina Nour Ibrahim. Nour încearcă să îi integreze cât mai bine în comunitate, iar mâncarea părea un bun pretext, a mărturisit ea.

bucate realese

Inițiatorarele proiectului, Alina și Ana Anton și Cristina Simionescu, au fost de acord. Şi-au invitat prietenii de diverse naționalități și pe cei cu pasiuni pentru bucătăria internațională și s-au pus toți pe gătit.

bucate realese

Cel mai mult au gătit bărbații. Alimentele le-au pregătit fie de acasă, fie pe loc, în bucătăria amenajată în garaj.

bucate realese

Bucate realese, cu arome multi-culturale

Participanții au umplut 3 mese cu „bucate realese”, din toate colțurile lumii: Mexic, Italia, Franța, Siria, Grecia, Moldova și India. Erau atât de multe încât cu greu le puteai testa pe toate.

bucate realese

Alina m-a asigurat însă că nu aveau să risipească nimic. De fiecare dată, fetele donează tot ce rămâne de la evenimente unor persoane defavorizate din zona Hala Traian.

bucate realese

Tot pentru această comunitate au mai organizat ateliere de gătit pentru copii, dar vizionări de film și dezbateri.

Comentarii

comentarii