Bucate realese: un proiect curajos, care arată bucureștenilor că resturile alimentare sunt valoroase

in EcoLIFESTYLE, Recomandate 15 July 2016 1,521 Views

Cum ar fi s─â merge╚Ťi la pia╚Ť─â ╚Öi, ├«n locul legumelor perfecte de pe tarab─â, s─â le cere╚Ťi pe cele vestejite, de sub tejghea? Asta fac ce ceva timp trei tinere care vor s─â demonstreze bucure╚Ötenilor c─â risipa alimentar─â poate fi prevenit─â ╚Öi c─â po╚Ťi preg─âti bucate alese ╚Öi din cele mai ur├óte alimente.

bucate realese

De proiectul Bucate realese am aflat atunci când căutam un bucătar dispus să gătească din resturi alimentare pentru un eveniment. Singurele care s-au încumetat la un astfel de catering au fost surorile Alina și Ana Anton, alături de Cristina Simionescu.

Datorit─â lor, am m├óncat cel mai bun tort cu morcov de c├ónd m─â ╚Ötiu. ┼×i nici supele preg─âtite cu legume recuperate din pia╚Ť─â nu erau mai prejos. Am gustat p├ón─â ╚Öi brio╚Öele cu ardei, de╚Öi ardeiul este pe lista legumelor de care, ├«n general, m─â feresc.

bucate realese ptg

Cum a luat naștere proiectul Bucate realese

Acum mai bine de un an, cele trei fete aplicau la o competi╚Ťie de granturi finan╚Ťat─â de Mega Image. Au propus un proiect ├«n cadrul c─âruia aveau de g├ónd s─â preia alimente care altfel ar fi ajuns ├«n co╚Öurile de gunoi, pentru a le transforma ├«n bucate alese. Sau bucate realese, cum spun ele.

Totodat─â, au stabilit c─â vor identifica mai mul╚Ťi copii din medii defavorizate ╚Öi c─â ├«i vor ├«nv─â╚Ťa s─â g─âteasc─â. Nu ├«n ultimul r├ónd, s-au ambi╚Ťionat s─â fac─â educa╚Ťie, povestind cu bucure╚Ötenii despre risip─â alimentar─â ╚Öi alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â.

Zis și facut! Proiectul lor s-a aflat pe lista câștigătoare, iar la scurt timp fetele s-au apucat de lucru.

Unde se desfășoară proiectul Bucate realese

Mai ├«nt├ói de toate, Alina, Ana ╚Öi Cristina aveau nevoie de o buc─ât─ârie. Au amenajat-o ├«n garajul unei case pe care proprietarul a transformat-o ├«n hub ╚Öi a pus-o par╚Ťial la dispozi╚Ťia ONG-urilor. Locul se nume╚Öte Vi╚Öini Hub ╚Öi e situat ├«n zona Hala Traian.

bucate realese

Alina Anton, parte din echipa Bucate realese

Au cumpărat o plită și un frigider, ustensile de bucătărie, scaune și o masă și s-au pus pe gătit. Când plouă, se înghesuie în garaj. În rest, scot masa în curte și se bucură de natură. Tot în curte organizează și evenimentele pentru educarea copiilor și a publicului larg.

bucate realese

Ana Anton, parte din echipa Bucate realese

Cum face rost echipa de bucate realese

Ce este diferit la acest proiect fa╚Ť─â de alte afaceri culinare este modul ├«n care membrii echipei ├«╚Öi procur─â ingredientele. ├Än apropiere de Vi╚Öini Hub, se afl─â Hala Traian. Prima dat─â c├ónd fetele i-au abordat pe comercian╚Ťi, ace╚Ötia le-au privit cu scepticism. Cum adic─â, s─â g─âteasc─â cineva din legumele ╚Öi fructele pe care ei, ├«n mod normal, le arunc─â?

De╚Öi ne├«ncrez─âtori, unii v├ónz─âtori le-au donat chiar de prima dat─â alimentele ascunse sub tejghea. Treptat, c├ónd au v─âzut c─â ele revin ╚Öi povestesc cum au g─âtit cu copiii diverse m├ónc─âruri, au ├«nceput s─â capete ├«ncredere. Dup─â ce le-au oferit c├ó╚Ťiva biscui╚Ťi preg─âti╚Ťi la un atelier, i-au cucerit definitiv. Acum, primesc chiar ╚Öi alimente proaspete din pia╚Ť─â.

O alt─â surs─â de aprovizionare o reprezint─â prietenii. Alina ne-a povestit cum, mai nou, ace╚Ötia o sun─â s─â-i doneze alimente de care nu mai au nevoie. Au primit astfel ou─â, legume ╚Öi fructe. Tot ce mai trebuie s─â achizi╚Ťioneze sunt alimentele neperisabile necesare ├«n preg─âtirea m├ónc─ârurilor: ulei, f─âin─â, zah─âr, etc. Apoi, scena e a lor: g─âtesc, socializeaz─â, educ─â, toate pentru un stil de via╚Ť─â mai responsabil, mai s─ân─âtos.

bucate realese

Cristina Simionescu, parte din echipa Bucate realese

P├ón─â acum, Alina, Ana ╚Öi Cristina au organizat peste 20 de ateliere de g─âtit, vizion─âri de filme ╚Öi cine ├«n cartier. Am participat ╚Öi eu la c├óte una din fiecare. Mai multe despre acestea – ├«n articolele viitoare.

Comentarii

comentarii