Bucate realese: un proiect curajos, care arată bucureștenilor că resturile alimentare sunt valoroase

Cum ar fi să mergeți la piață și, în locul legumelor perfecte de pe tarabă, să le cereți pe cele vestejite, de sub tejghea? Asta fac ce ceva timp trei tinere care vor să demonstreze bucureștenilor că risipa alimentară poate fi prevenită și că poți pregăti bucate alese și din cele mai urâte alimente.

bucate realese

De proiectul Bucate realese am aflat atunci când căutam un bucătar dispus să gătească din resturi alimentare pentru un eveniment. Singurele care s-au încumetat la un astfel de catering au fost surorile Alina și Ana Anton, alături de Cristina Simionescu.

Datorită lor, am mâncat cel mai bun tort cu morcov de când mă știu. Şi nici supele pregătite cu legume recuperate din piață nu erau mai prejos. Am gustat până și brioșele cu ardei, deși ardeiul este pe lista legumelor de care, în general, mă feresc.

bucate realese ptg

Cum a luat naștere proiectul Bucate realese

Acum mai bine de un an, cele trei fete aplicau la o competiție de granturi finanțată de Mega Image. Au propus un proiect în cadrul căruia aveau de gând să preia alimente care altfel ar fi ajuns în coșurile de gunoi, pentru a le transforma în bucate alese. Sau bucate realese, cum spun ele.

Totodată, au stabilit că vor identifica mai mulți copii din medii defavorizate și că îi vor învăța să gătească. Nu în ultimul rând, s-au ambiționat să facă educație, povestind cu bucureștenii despre risipă alimentară și alimentație sănătoasă.

Zis și facut! Proiectul lor s-a aflat pe lista câștigătoare, iar la scurt timp fetele s-au apucat de lucru.

Unde se desfășoară proiectul Bucate realese

Mai întâi de toate, Alina, Ana și Cristina aveau nevoie de o bucătărie. Au amenajat-o în garajul unei case pe care proprietarul a transformat-o în hub și a pus-o parțial la dispoziția ONG-urilor. Locul se numește Vișini Hub și e situat în zona Hala Traian.

bucate realese
Alina Anton, parte din echipa Bucate realese

Au cumpărat o plită și un frigider, ustensile de bucătărie, scaune și o masă și s-au pus pe gătit. Când plouă, se înghesuie în garaj. În rest, scot masa în curte și se bucură de natură. Tot în curte organizează și evenimentele pentru educarea copiilor și a publicului larg.

bucate realese
Ana Anton, parte din echipa Bucate realese

Cum face rost echipa de bucate realese

Ce este diferit la acest proiect față de alte afaceri culinare este modul în care membrii echipei își procură ingredientele. În apropiere de Vișini Hub, se află Hala Traian. Prima dată când fetele i-au abordat pe comercianți, aceștia le-au privit cu scepticism. Cum adică, să gătească cineva din legumele și fructele pe care ei, în mod normal, le aruncă?

Deși neîncrezători, unii vânzători le-au donat chiar de prima dată alimentele ascunse sub tejghea. Treptat, când au văzut că ele revin și povestesc cum au gătit cu copiii diverse mâncăruri, au început să capete încredere. După ce le-au oferit câțiva biscuiți pregătiți la un atelier, i-au cucerit definitiv. Acum, primesc chiar și alimente proaspete din piață.

O altă sursă de aprovizionare o reprezintă prietenii. Alina ne-a povestit cum, mai nou, aceștia o sună să-i doneze alimente de care nu mai au nevoie. Au primit astfel ouă, legume și fructe. Tot ce mai trebuie să achiziționeze sunt alimentele neperisabile necesare în pregătirea mâncărurilor: ulei, făină, zahăr, etc. Apoi, scena e a lor: gătesc, socializează, educă, toate pentru un stil de viață mai responsabil, mai sănătos.

bucate realese
Cristina Simionescu, parte din echipa Bucate realese

Până acum, Alina, Ana și Cristina au organizat peste 20 de ateliere de gătit, vizionări de filme și cine în cartier. Am participat și eu la câte una din fiecare. Mai multe despre acestea – în articolele viitoare.

spot_img

Ultimele știri