Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bucuresti, al doilea cel mai poluat oras din UE

Bucurestiul este la coada Europei in privinta calitatii aerului, fiind surclasat doar de Sofia, potrivit datelor prezentate in studiul “Bucuresti, capital europeana? Organizare administrative si indicatori ai calitatii vietii in capitalele UE”, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Bucurestiul, alaturi de Sofia si Valletta, este in fruntea clasamentului, cu depasiri foarte frecvente ale nivelurilor admise pentru pulberiin suspensie de dimensiune mare (PM 10). Astfel, limita zilnica de PM 10 acceptata in Uniunea Europeana este de 50 μg/m3. “In medie Bucurestiul inregistreaza 92 de zile pe an cu depasiri la PM10, in vreme ce majoritatea capitalelor europene reuseste sa se incadreze in numarul de depasiri tolerate de 35 de zile pe an”, a declarat Adrian Sorescu, expert politici europene, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

In Sofia si Valletta numarul de zile este de 176, respectiv 64.

In privinta spatiilor verzi, Bucurestiul are 26 metri patrati pe cap de locuitor, mult in urma Vienei – 120 metri patrati pe cap de locuitor sau Helsinki – 100 metri patrati pe cap ce locuitor. Bucurestiul este la egalitate cu Bratislava – 21 metri patrati pe cap de locuitor, Ljubljana 25 metri patrati pe cap de locuitor, fiind mai bine pozitionat decat Madrid si Paris.

“Conform, Cadastrrului Verde lansat in iunie 2011, Bucurestiul are 23,1 m2 de spati verzi pecap de locuitor, care include parcuri, cimitire, aliniamente stradare si paduri. In grupul capitalelor cu date disponibile despre suprafata spatiilor verzi exista o variatie destul de mare, de la numai 2 m2 per capita in Paris la aproape 500 m2 per capita in Vuilnius”, au mai spus reprezentantii Ecopolis.

Potrivit studiului, valoarea medie in grup este de aproximativ 72 m2 pe cap de locuitor, in timp ce media este de aproximativ 38 m2. In acelasi timp, trebuie luate in considerare si diferentele in sistemul de inventariere a spatiilor verzi. De exemplu, capitala Frantei nu a inclus padurile in calculul care a estimate doar 2 m2de spatiu verde pe cap de locuitor.

“Ne intrebam daca reforma administativa, atat de disputata anul trecut odata cu initierea Legii capitalei si a referendumului pe acest subiect, poate sa schimbe in bine un oras si viata cetatenilor sai. Ar functiona Bucurestiul mai bine cu un buget descentralizat, la nivelul sectoarelor sau cu unul centralizat? Ce politici trebuei adoptate la nivelul primariei generale si la nivelul sectoarelor pentru ca bucurestiul sa arate si sa functioneze ca o veritabila capital europeana? Iata numai cateva intrebari de care viitorii administatori ai Capitalei trebuei sa tina cont imediat ce cursa electorala ia sfarsit”, conchide Costel Popa, presedinte Ecopolis.

Foto: hotnews.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri