Primăria București va cumpăra autobuze electrice care vor circula pe 14 linii RATB

in Transport 20 June 2018 42 Views

Prim─âria Bucure╚Öti va cump─âra 100 de autobuze electrice care vor circula pe 14 linii RATB, precum ╚Öi 100 de tramvaie, a anun╚Ťat┬áprimarul general Gabriela Firea ├«ntr-o ╚Öedin╚Ť─â special─â a Consiliului General al Capitalei.

Propunerea vine de la Asocia┼úia de┬áDezvoltare Intercomunitar─â de Transport Public Bucure┼čti-Ilfov (ADITPBI), care a transmis pe 19 iunie┬ástudiul de oportunitate “Achizi┼úionare autobuze electrice necesare ├«mbun─ât─â┼úirii transportului public de c─âl─âtori pe 14 trasee ├«n Municipiul Bucure┼čti”, elaborat de o echip─â mixt─â format─â din exper┼úi din cadrul RATB ┼či ADITPBI, potrivit expunerii de motive a proiectului.

ADITPBI a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n urm─â cu mai pu╚Ťin de un an, ├«n iulie 2017, de primarul general Gabriela Firea ╚Öi 40 de primari ai localit─â╚Ťilor din Ilfov. Asocia╚Ťia are rolul de a asigura ┼či monitoriza transportul ├«n comun ├«n Bucure┼čti ┼či Ilfov, pre┼čedintele ADITPBI fiind primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Conform studiului, cele 100 de autobuze electrice vor costa┬á57,12 milioane de euro, vor avea o lungime de┬á12 metri ╚Öi vor fi adaptate persoanelor cu dizabilit─â┼úi. Vehiculele vor fi introduse pe liniile 137, 138, 173, 300, 311, 312, 313, 330, 335, 336, 368, 381, 385 ┼či 601. Cele mai multe autobuze electrice (14) vor fi introduse pe linia 335 care leag─â cartierele Titan ┼či B─âneasa.

De asemenea, pentru operarea noilor autobuze electrice vor fi ├«nfiin┼úate 21 de sta┼úii de ├«nc─ârcare la capetele liniilor. ├Än studiu este prezentat─â ┼či planificarea achizi┼úiei de autobuze electrice ├«n detaliu pe fiecare linie.

Autobuzele vor avea podeaua total cobor├ót─â ┼či vor fi echipate cu instala┼úie de ventila┼úie, aer condi┼úionat ┼či ├«nc─âlzire, precum ┼či cu sisteme IT de informare a c─âl─âtorilor, at├ót audio, c├ót ┼či video. De asemenea, vor avea sistem de supraveghere video, un sistem de taxare pentru carduri contactless, sistem de num─ârare c─âl─âtori, internet wi-fi ┼či sistem de comunicare online.

Autonomia autobuzelor electrice ├«ntre dou─â ├«nc─ârc─âri va fi de minim 250 de kilometri parcur┼či ├«n condi┼úii specifice Capitalei, un parcurs suficient pentru o zi de circula┼úie, ┼či este solicitat─â o garan┼úie de minim 8 ani sau minim 480.000 de kilometri pentru autobuze ┼či de opt ani pentru infrastructura de ├«nc─ârcare, ar─âta studiul.

Planurile municipalit─â┼úii pentru autobuzele electrice includ ┼či amenajarea de benzi unice pe 11 din cele 14 linii, precum ╚Öi unele m─âsuri pentru fluidizare traficului, cum ar fi interzicerea parc─ârii pe prima band─â de circula╚Ťie.

De asemenea, primarul general Gabriela Firea a anun╚Ťat ├«n timpul ╚Öedin╚Ťei de miercuri c─â PMB va relua ╚Öi licita╚Ťia pentru achizi╚Ťia a 100 de tramvaie.

Costul total pentru achizi╚Ťia celor 100 de autobuze ╚Öi 100 de tramvaie este de 220 milioane de euro, din care 186 milioane de euro ar putea fi asigura╚Ťi din fonduri europene.

ÔÇŁEste o oportunitate pe care o avem ca prim─ârie a Capitalei. ├Än PMUD noi deja ne-am exprimat inten┼úia s─â achizi┼úion─âm 100 de tramvaie ┼či 100 de autobuze electrice. Tramvaiele erau deja trecute pentru fonduri europene, dar cum a existat oportunitatea de a introduce ┼či autobuzele. Suma total─â pentru aceast─â achizi┼úie ar fi de 220 de milioane de euro, din care 186 de milioane de euro vor fi decontate de PORÔÇŁ, a spus Gabriela Firea.

Ea a explicat că cele 100 de autobuze electrice reprezintă un supliment, care împreună cu cele 400 de autobuze Euro 6 vor circula în paralel cu cele pe care le are deja RATB, pentru că nu este necesară înlocuirea întregii flote.

Directorul ADITPBI a precizat c─â se preg─âte┼čte documenta┼úia ╚Öi pentru 100 de troleibuze electrice, iar achizi┼úia lor s-ar putea face din fondul de mediu.

Studiul de oportunitate are peste 500 de pagini ┼či a fost publicat mar┼úi sear─â pe site-ul Prim─âriei Capitalei.

Capitala devinde astfel al treilea oraș din România care va dispune de autobuze electrice, după Cluj-Napoca și Suceava.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áPrim─âria Suceava a lansat licita╚Ťia pentru achizi╚Ťia a 5 vehicule

Primele autobuze electrice din Rom├ónia vor ajunge la Cluj la sf├ór┼čitul lunii aprilie

Comentarii

comentarii