Primăria București va cumpăra autobuze electrice care vor circula pe 14 linii RATB

in Transport 20 June 2018 83 Views

Primăria București va cumpăra 100 de autobuze electrice care vor circula pe 14 linii RATB, precum și 100 de tramvaie, a anunțat primarul general Gabriela Firea într-o ședință specială a Consiliului General al Capitalei.

Propunerea vine de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADITPBI), care a transmis pe 19 iunie studiul de oportunitate “Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe 14 trasee în Municipiul Bucureşti”, elaborat de o echipă mixtă formată din experţi din cadrul RATB şi ADITPBI, potrivit expunerii de motive a proiectului.

ADITPBI a fost înființată în urmă cu mai puțin de un an, în iulie 2017, de primarul general Gabriela Firea și 40 de primari ai localităților din Ilfov. Asociația are rolul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, preşedintele ADITPBI fiind primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Conform studiului, cele 100 de autobuze electrice vor costa 57,12 milioane de euro, vor avea o lungime de 12 metri și vor fi adaptate persoanelor cu dizabilităţi. Vehiculele vor fi introduse pe liniile 137, 138, 173, 300, 311, 312, 313, 330, 335, 336, 368, 381, 385 şi 601. Cele mai multe autobuze electrice (14) vor fi introduse pe linia 335 care leagă cartierele Titan şi Băneasa.

De asemenea, pentru operarea noilor autobuze electrice vor fi înfiinţate 21 de staţii de încărcare la capetele liniilor. În studiu este prezentată şi planificarea achiziţiei de autobuze electrice în detaliu pe fiecare linie.

Autobuzele vor avea podeaua total coborâtă şi vor fi echipate cu instalaţie de ventilaţie, aer condiţionat şi încălzire, precum şi cu sisteme IT de informare a călătorilor, atât audio, cât şi video. De asemenea, vor avea sistem de supraveghere video, un sistem de taxare pentru carduri contactless, sistem de numărare călători, internet wi-fi şi sistem de comunicare online.

Autonomia autobuzelor electrice între două încărcări va fi de minim 250 de kilometri parcurşi în condiţii specifice Capitalei, un parcurs suficient pentru o zi de circulaţie, şi este solicitată o garanţie de minim 8 ani sau minim 480.000 de kilometri pentru autobuze şi de opt ani pentru infrastructura de încărcare, arăta studiul.

Planurile municipalităţii pentru autobuzele electrice includ şi amenajarea de benzi unice pe 11 din cele 14 linii, precum și unele măsuri pentru fluidizare traficului, cum ar fi interzicerea parcării pe prima bandă de circulație.

De asemenea, primarul general Gabriela Firea a anunțat în timpul ședinței de miercuri că PMB va relua și licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie.

Costul total pentru achiziția celor 100 de autobuze și 100 de tramvaie este de 220 milioane de euro, din care 186 milioane de euro ar putea fi asigurați din fonduri europene.

”Este o oportunitate pe care o avem ca primărie a Capitalei. În PMUD noi deja ne-am exprimat intenţia să achiziţionăm 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice. Tramvaiele erau deja trecute pentru fonduri europene, dar cum a existat oportunitatea de a introduce şi autobuzele. Suma totală pentru această achiziţie ar fi de 220 de milioane de euro, din care 186 de milioane de euro vor fi decontate de POR”, a spus Gabriela Firea.

Ea a explicat că cele 100 de autobuze electrice reprezintă un supliment, care împreună cu cele 400 de autobuze Euro 6 vor circula în paralel cu cele pe care le are deja RATB, pentru că nu este necesară înlocuirea întregii flote.

Directorul ADITPBI a precizat că se pregăteşte documentaţia și pentru 100 de troleibuze electrice, iar achiziţia lor s-ar putea face din fondul de mediu.

Studiul de oportunitate are peste 500 de pagini şi a fost publicat marţi seară pe site-ul Primăriei Capitalei.

Capitala devinde astfel al treilea oraș din România care va dispune de autobuze electrice, după Cluj-Napoca și Suceava.

Citește și: Primăria Suceava a lansat licitația pentru achiziția a 5 vehicule

Primele autobuze electrice din România vor ajunge la Cluj la sfârşitul lunii aprilie

Comentarii

comentarii