București, singurul oraș care oferă scutire totală de la plata impozitului pentru mașinile electrice

in Legislatie 24 March 2016 293 Views

În România, impozitarea autovehiculelor reprezintă o problemă de interes local. Până în 2015, autoritățile locale au avut o libertate deplină în stabilirea nivelului impozitului pentru autovehicule hibride sau electrice, fără vreo constrângere venită de la nivel central, însă de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal a scăzut de la 95% la nivelul de 50% nivelul minimal de reducere a impozitului aferent acestor autovehicule.

statii incarcare

Potrivit avocatului Gheorghe Năstase, partener al casei de avocatură ”Rațiu și Rațiu”, în perioada 2011-2012, la nivelul Municipiului București s-au stabilit reduceri semnificative ale impozitelor locale în ceea ce privește autovehiculele hibride sau electrice. În 2011 nivelul acestora era de 50%, pentru ca în 2012 acestea să fie ridicate la 95%.

”Pentru intervalul 2013-2014, cota de reducere a impozitului autovehiculele hibride sau electrice s-a menținut la nivelul de 95%”, a mai spus Năstase.

Cu toate că din 1 ianuarie 2016 noul Cod Fiscal a scăzut de la 95% la nivelul de 50% nivelul minimal de reducere a impozitului aferent autovehiculelor hibride sau electrice, autoritățile locale ale orașelor mari ale României au menținut reducerile acordate în anul 2015 sau chiar au acordat reduceri de 100%.

Astfel, cota de reducere raportată la valoarea de impunere este în București de 100%, Cluj-Napoca 95%, Timișoara 95% și Constanța 50%

Gheorghe Năstase a adăugat că în lipsa unei strategii clare și coerente și a unor angajamente clare ale autorităților din România de promovare a autovehiculelor hibride și electrice este foarte greu de precizat care vor fi din punct de vedere juridic perspectivele în acest domeniu.

Probabil, în contextul necesității respectării de către România a angajamentelor și obligațiilor decurgând din calitatea sa de membru al Uniunii Europene, se vor menține stimulentele și facilitățile actuale și poate chiar se vor adopta noi stimulente și facilități.

Comentarii

comentarii