Bucureștiul va fi gazda competiţiei caselor solare Solar Decathlon Europe, în 2023

in EcoLIFESTYLE, Slider homepage 8 April 2021 77 Views

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume, iar ediția din 2023 va fi găzduită de București. Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat astăzi că Guvernul va asigura, parţial, sprijinul financiar pentru organizarea competiţiei.

EFdeN a încheiat competiția Solar Decathlon 2018 pe locul 4 mondial

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.

Capitala României va găzdui ediţia din anul 2023 a competiţiei caselor solare „Solar Decathlon Europe”, iar Guvernul României va asigura, parţial, sprijinul financiar pentru organizarea competiţiei, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Dacă avem asemenea iniţiative (construcţia de case verzi, n.r.), dacă avem tineri care visează frumos şi universităţi care le dau suportul necesar, dacă avem rectori care cred în aceste iniţiative şi universităţile, indiferent de domeniu, vin şi caută soluţiile noi pentru această lume nouă, cu siguranţă România va reuşi. Vom reuşi să organizăm asemenea competiţii internaţionale în România. Este ca şi cum am avea un Campionat Mondial sau European. Cu siguranţă că suntem mult mai receptivi câteodată la Campionatul European de Fotbal, pentru că ne-am obişnuit să fim în tribune, să susţinem echipa naţională. Dar această echipă naţională formată din tineri cercetători, studenţi cu viziune şi cu voinţă de a face ceva este la fel de importată ca orice altă echipă naţională care reuşeşte până la urmă să aducă în România o asemenea competiţie”, a declarat acesta.

România va fi reprezentată la ediţia din 2021 a concursului internaţional, ce va avea loc în Germania, la Wuppertal, de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria. Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii “Solar Decathlon”: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).

La ediţia anterioară a “Solar Decathlon”, ce a avut loc în noiembrie 2018, în Dubai, EFdeN a participat cu proiectul de casă solară EFdeN Signature, realizată de o echipă formată în special din studenţi. Casa are o suprafaţă de 75 de metri pătraţi utili şi este compusă din dining, living, un dormitor, o baie şi o bucătărie. Imobilul este 100% electric, iar energia este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperişul casei. Preţul casei se ridică la 300.000 de euro.

Citește și: 

Video. Cum a asamblat EFdeN o casă solară în 15 zile

EFdeN reprezintă pentru a treia oară România la competiția mondială a caselor sustenabile

Comentarii

comentarii