Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bucureștiul va avea o strategie unitară pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat aseară că în cele șase sectoare ale Bucureștiului va fi aplicată o strategie unitară de colectare selectivă a deșeurilor și că va fi implementat principiul „plătești cât arunci”.

Foto: Cătălin Apostol/Unsplash

„Este o problemă care a fost mult timp amânată în București și nu ne mai permitem să o amânăm. Important este că avem Primăria generală și cele 6 primării de Sector o viziune comună despre cum trebuie tratate deșeurile în Municipiul București care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie și un nou plan de acțiune asupra deșeurilor”, a transmis primarul Capitalei.

În urma întâlnirii primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, cu reprezentanții primăriilor din cele șase sectoare, cu ministrul Mediului și cu reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, a fost luată decizia de a fi înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru a gestiona problema deșeurilor la nivelul Bucureștiului și a atrage fonduri europene.

Nicușor Dan a subliniat că au existat fonduri europene care ar fi putut atrase și în perioada 2014 – 2020, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Am fost de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă, o să urmeze și o dezbatere publică, au fost discuții dacă să fie o colectare selectivă pe patru sau cinci fracții. Am fost de acord că trebuie să implementăm principiul plătești cât arunci, în sensul că pentru acele categorii de deșeuri care vor fi amestecate tariful trebuie să fie proporțional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori și am decis ca modalitatea în care sectoarele colectează să fie unitară la nivelul municipiului București”, a mai spus primarul.

Următoarea întâlnire a grupului de lucru va fi peste două săptămâni.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că implementarea sistemului garanție-returnare va fi de ajutor în eficientizarea colectării selective.

„În ceea ce privește Ministerul Mediului, noi vom contribui la eficientizarea acestui sistem prin lansarea sistemului SGR la nivel național, cu siguranță acest sistem va contribui foarte mult la eficientizarea colectării selective. Pe de altă parte, lucrăm la un program național prin care vom ajuta autoritățile publice locale în realizarea unor centre de depozitare pentru deșeurile voluminoase, deșeurile din construcții, mobilier, textil, acele deșeuri care nu au voie să ajungă în deșeul menajer”, a spus ministrul.

Citește și: 

Acord pentru colectarea selectivă a deșeurilor în toate școlile din București

Sondaj: 60% din colectarea separată a deșeurilor din România se face prin pubele stradale colorate

spot_img

Ultimele știri