Buget de 140 milioane lei pentru stimularea achiziționării de mașini electrice și hibrid plug-in

in Legislatie, Transport 11 February 2020 168 Views

Rabla Plus, programul prin care este stimulat transportul cu emisii zero sau aproape de zero, va avea pentru acest an cel mai mare buget de la înființare. Acesta a fost majorat cu 45% față de anul trecut, până la 140 de milioane de lei, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Image by Francis Ray from Pixabay

Nu întâmplător am crescut bugetul. Vrem cât mai multe mașini electrice în traficul urban din țară. Deocamdată mașinile electrice din trafic sunt sub 1% față de cele convenționale. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4500 pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta, 2500 de români își pot cumpăra o mașină full electric și 400 de români pot achiziționa mașini hibride plug-in. Practic, ne propunem un obiectiv mare: să introducem într-un an la fel de multe mașini electrice și hibride plug-in câte au fost cumpărate prin Rabla Plus în toți cei 4 ani de când există programul”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ce e nou la Rabla Plus?

Noul program Rabla Plus condiționează cumpărătorul să nu înstrăineze mașina timp de cel puțin un an.

România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și e normal să ne asigurăm că aceste mașini rămân în traficul din țară. Această condiție nu exista și tare aș vrea să știu câte mașini din cele 2500 cumpărate prin Rabla Plus până acum mai sunt și în țară”, a mai spus ministrul Mediului.

În plus, prin acest program se pot achiziționa și motociclete cu propulsie electrica. Cei care își doresc un astfel de vehicul primesc prin AFM 3.000 de lei, iar dacă aleg să și caseze un autovehicul, li se va adăuga și prima de casare pentru motociclete (3.500 de lei).

De asemenea, Costel Alexe a declarat că AFM va aloca fonduri totale de 480 de milioane de lei pentru achiziționarea de către primării de autobuze sau trolebuze electrice sau CNG.

Din acest buget, pot fi puse în circulație până la 400 de autobuze sau troleibuze electrice și CNG”, a explicat Alexe.

Ministrul Mediului anunță dublarea bugetului AFM, la 2,8 miliarde de lei

Comentarii

comentarii