Bugetul Rabla Plus suplimentat cu 15 milioane de lei

in Legislatie, Transport 12 July 2019 145 Views

Bugetul programului Rabla Plus pentru persoanele fizice se va suplimenta, începând de luni, 15 iulie 2019, cu 15 milioane de lei, fiind pentru prima dată în istoria programului când se epuizează sumele alocate.

Bugetul  alocat ini╚Ťial pentru persoanele fizice, ├«n valoare de 15 milioane de lei, a fost rezervat integral la aproximativ 3 luni de la lansarea programului, ceea ce demonstreaz─â interesul tot mai crescut al rom├ónilor fa╚Ť─â de acest tip de autovehicule prietenoase cu mediul, comparativ cu anul 2018, c├ónd acela╚Öi buget de 15 milioane de lei, a fost rezervat pe parcursul ├«ntregului an.

├Än premier─â, ├«n doar 4 luni de la lansare, bugetul programului Rabla Plus pentru persoane fizice a fost consumat ├«n ├«ntregime, cu 334 de rezerv─âri. Acest lucru este ├«mbucur─âtor, mai ales ├«n contextul discu╚Ťiilor despre reducerea emisiilor ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii aerului pe care le-am avut, ieri ╚Öi ast─âzi, ├«n cadrul Consiliului mini╚Ötrilor mediului de la Helsinki. Aceste deziderate s-au aflat printre priorit─â╚Ťile Pre╚Öedin╚Ťiei Rom├óniei la Consiliul UE ╚Öi iat─â c─â ╚Ťara noastr─â livreaz─â rezultate concrete. ╚śi pentru c─â apetitul rom├ónilor pentru ma╚Öini curate este ├«n cre╚Ötere, am decis s─â supliment─âm bugetul Rabla Plus pentru persoane fizice cu ├«nc─â 15 milioane de lei, ├«ncep├ónd de luni. Ne dorim ca ╚Öi aceast─â nou─â alocare s─â fie consumat─â p├ón─â la sfar╚Öitul anuluiÔÇÖÔÇÖ, a declarat viceprim-ministrul ╚Öi ministrul mediului, Gra╚Ťiela Gavrilescu.

├Än cadrul acestui program, rom├ónii pot beneficia de un ecotichet de 45.000 lei, dar care s─â nu reprezinte mai mult de 50% din pre┼úul de comercializare al unui autovehicul nou, pur electric.  ├Än cazul achizi╚Ťion─ârii unui autovehicul nou, electric, plug-in, cu surs─â de alimentare extern─â, cump─âr─âtorul poate primi  20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din pre┼úul de comercializare al autovehiculului. Acest tip de autovehicul hibrid trebuie s─â genereze o cantitate de emisii de CO2 mai mic─â de 50 g/km (maximum 70 g CO2/km, conform standardului WLTP).

De asemenea, accesarea Programului Rabla Plus nu este condi┼úionat─â de casarea ┼či radierea unui autovehicul uzat, ├«ns─â prima de casare oferit─â ├«n cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prev─âzut de Programul Rabla Plus.

├Än cazul ├«n care solicitantul caseaz─â o ma╚Öin─â mai veche de 8 ani ╚Öi decide s─â achizi╚Ťioneze un autovehicul nou electric, beneficiaz─â at├ót de prima de casare de 6.500 lei, c├ót ╚Öi de ecotichetul de 45.000 lei. ├Än situa╚Ťia achizi╚Ťion─ârii unui autovehicul electric hibrid plug-in, cump─âr─âtorul va ├«ncasa prima de casare de 6.500 lei ╚Öi ecotichetul de 20.000 lei.

Comentarii

comentarii