Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bulgarii protesteaza din nou fata de explorarea gazelor

Cetatenii bulgari au organizat un nou protest impotriva explorarii gazelor naturale.

Taranii din Provadia (nord-estul Bulgariei, la 34 de kilometri vest de Varna) au blocat utilajele care prospecteaza resursele de petrol si gaze.

Activitatile de explorare din blocul Provadia fac parte dintr-un proiect lansat in anul 2011.

Potrivit agentiei Novinite, lucrarile echipelor de prospectare au fost blocate ieri de protestele oamenilor din Ovcharovo si Kostna Reka, care s-au declarat ingrijorati de poluarea mediului si de riscurile asupra sanatatii.

De cateva zile, in zona celor doua localitati se afla utilaje destinate explorarii cu unde seismice. Localnicii sustin ca nu au fost consultati asupra activitatii de prospectare. In schimb, compania care executa lucrarile sustine ca a informat toate primariile localitatilor implicate.

Coordonatorul activitatilor de explorare, Stoyan Katsarov, a respins toate afirmatiile privind un impact negativ asupra mediului. Potrivit acestuia, testele seismice sunt un procedeu utilizat in intreaga lume, care nu implica riscuri de mediu.

Firma bulgara Overgas apartine grupului rusesc Gazprom

Activitatile de explorare continua in apropierea orasului Sumen (foto), din nord-estul Bulgariei, timp de cateva luni, urmand sa certifice existenta rezervelor de titei si gaze in regiune. Lucrarile de explorare sunt realizate de firma bulgara Overgas, detinuta de grupul rusesc Gazprom. Potrivit Overgas, actiunile sale nu au nici o legatura cu exploatarea gazului din sist.

In Bulgaria, cele mai ample proteste impotriva exploatarii gazelor s-au inregistrat la sfarsitul anului trecut, avand ca tema gazele de sist. Aceasta activitate fusese concesionata companiei americane Chevron.

In urma protestelor populatiei, Guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenta de explorare, iar Parlamentul bulgar a adoptat o decizie ce interzice exploatarea gazelor de sist prin fracturare (fractionare) hidraulica.

Romania asteapta punctul de vedere al UE

Protestele din Bulgaria au fost urmate de manifestari similare si in Romania, mai ales in zona Barladului, unde se preconiza exploatarea gazelor de sist tot prin fracturare hidraulica, tot de catre firma americana Chevron. Din partea autoritatilor romane, cea mai ferma atitudine pe acest subiect a avut-o ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Acum trei luni, imediat dupa preluarea functiei de ministru, Rovana Plumb a anuntat ca, in Romania, exploatarea gazului de sist este suspendata: “Problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este blocata in Romania. Mai bine zis este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”.

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca Uniunea Europeana va realiza un studiu asupra impactului de mediu al exploatarii gazului de sist, iar pozitia Romaniei va tine cont de aceea a UE. Nici pana in acest moment, UE nu a anuntat un punct de vedere oficial pe tema gazelor din sist.

Mihai Diac

Foto: Darik Radio

Citeste si:

Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor

spot_img

Ultimele știri