Bulgarii vor plati mai scump energia verde

Principalii operatori de electricitate din Bulgaria

Un important distribuitor de electricitate din Bulgaria, firma austriaca EVN, a anuntat o posibila crestere a pretului energiei cu 4 la suta.

Scumpirea ar compensa cresterea costurilor furnizorilor de energie verde.

EVN livreaza energie in regiunea de sud-est a Bulgariei si pe litoralul Marii Negre.

Jorg Sollfelner, manager regional al companiei EVN Bulgaria, citat de agentia Novinite, a declarat ca pretul conectarii la retea a capacitatilor de energie regenerabila a ajuns la 760 de milioane de leva, din care 300 de milioane sunt compensati de statul bulgar. Diferenta trebuie suportata de operatorul sistemului de electricitate si de utilizatorii finali.

Managerul regional al EVN a anuntat, pe de alta parte, ca societatea lui va cheltui, in anul 2013, peste 55 de milioane de leva (28 de milioane de euro) pentru modernizarea retelei.

Fond de compensare alimentat din vanzarea certificatelor verzi

Managerul EVN a sugerat ca cresterea pretului energiei regenerabile sa fie acoperita, partial, dintr-un fond de compensare alimentat de companiile care vand certificate verzi.

La mijlocul anului trecut, EVN anunta ca productia de energie verde in zona ei de responsabilitate a crescut cu 37 la suta, in timp ce costurile de productie si racordare au crescut cu 56 la suta.

In sud-estul Bulgariei functionau anul trecut capacitati de energie regenerabila care totalizau 552 MW, cea mai mare parte reprezentand parcuri fotovoltaice. De asemenea, mai erau in functiune microhidrocentrale si centrale eoliene.

Ultima majorare a pretului energiei verzi in Bulgaria, cu 13 la suta, s-a inregistrat la mijlocul anului 2012.

In Romania, energia s-a scumpit la 1 ianuarie

Cresterea pretului facturilor, datorata intrarii in functiune a capacitatilor de energie verde, nu va afecta numai Bulgaria, ci si Romania.

Din data de 1 ianuarie 2013, energia electrica s-a scumpit in Romania cu 6 la suta, iar o a doua majorare, cu 1 – 2 la suta, este planificata din data de 1 iulie. Pe facturile romanilor este evidentiat distinct pretul certificatelor verzi, ca element ce contribuie la cresterea sumelor platite.

La sfarsitul anului trecut, reprezentantii Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) anuntau ca pretul unui megawatt – ora va creste cu 25 – 30 de euro, pana in anul 2017. In anul 2012, pretul in Romania a fost de numai 7 euro / MWh, ceea ce inseamna ca scumpirea va fi extrem de dura.

Conectarea in reteaua nationala a Romaniei a noilor capacitati, bazate pe surse nepoluante, este un proces obligatoriu, intrucat Romania a acceptat obiectivul fixat de Uniunea Europeana, acela ca, in anul 2020, 20 la suta din energie sa provina din surse verzi.

spot_img

Ultimele știri