Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Burlington, primul oraș din SUA alimentat 100% cu energie electrică regenerabilă

Burlington, din Vermont, nord-estul SUA, cu o populație de 42.000 de locuitori,  este primul oraș din această țară care este alimentat 100% cu energie electrică din surse regenerabile. După mai bine de 10 ani de când autoritățile au ales să renunțe la formele convenționale de energie, orașul și-a construit un mix energetic care ar stârni invidia celor mai dezvoltate aglomerări urbane: biomasă, centrale eoliene, centrale fotovoltaice, centrale hidroelectrice și instalații pentru gaze de depozit de la groapa de gunoi.

Burlington-VT-Renewable-Energy-537x362

Unul dintre motivele pentru care orașul poate rula pe energie regenerabilă este faptul că s-a concentrat, de asemenea, și pe educarea rezidenților pentru a evita risipa energetică și a consuma atât cât au nevoie. Cu un program agresiv de eficiență energetică, orașul a reușit să consume mai puțină energie decât o făcea în urmă cu 25 de ani. Ken Nolan, director de resurse energetice al Departamentului Electric din Burlington, spune că exemplul orașului poate fi urmat cu ușurință chiar dacă sprijinul populației nu este foarte mare.

De altfel, și alte comunități mai mici  de pe teritoriul SUA au ales să facă tranziția către surse de energie regenerabile. Autoritățile din Greensburg, statul Kansas, distrus de o tornadă în 2007, au reconstruit orașul având la bază adoptarea energiilor verzi. „Secretul nostru a fost evaluarea corectă a resurselor pe care le avem la dispoziție și să profităm la maxim de ele. De exemplu, centrala pe biomasă a fost o oportunitate care nu putea fi ratată deoarece orașul este practic înconjurat de păduri. De asemenea, micohidrocentralele sunt ceva obișnuit în zona noastră, de altfel în tot nord-estul SUA”, a explicat Nolan.

Acesta a precizat că deși investițiile în centralele electrice care folosesc resurse regenerabile sunt încă mai scumpe decât termocentralele pe cărbune sau gaze, autoritățile locale trebuie să-și aloce timp suficient pentru a evalua corect resursele regenerabile disponibile și să profite de disponibilitatea piețelor financiare care sprijină dezvoltarea acestui sector. De altfel statul american Vermont și-a propus ca, până în 2050, 90% din energie electrică folosită pe teritoriul său să provină din surse regenerabile.

Citește și:

Costurile energiei regenerabile vor scădea cu 40% în următorii doi ani

Spania va avea primul sistem de iluminat stradal alimentat exclusiv cu energie eoliană și solară

spot_img

Ultimele știri