Businessurile din constructii sunt invitate sa infiinteze Consiliul Cladirilor Verzi

Intr-un proces de transformare profunda a pietei constructiilor, businessul de profil din Romania va trebui sa infiinteze un consiliu al cladirilor verzi, a declarat, la conferinta "Build Green CEE – Energy Efficient and Ecological Design for the Region", Steven Borncamp, lider si fondator al companiilor de consultanta SOPOLEC si EcoNavitas.

"Invitam companiile private, organizatiile non-guvernamentale si agentiile de stat sa se organizeze intr-o asociatie nationala care sa orienteze piata romaneasca spre o transformare a sectorului constructiilor cu cladiri de inalta performanta energetica", a spus Borncamp.

Astfel de consilii ale cladirilor verzi exista, ca modele de bune practici, si in Marea Britanie, Germania, Emiratele Arabe Unite, Japonia si Statele Unite.

La nivelul Europei de est se manifesta un interes crescut in privinta cladirilor verzi in toate ramurile industriei constructiilor: rezidentiale, de birouri si de retail, a adaugat Borncamp. "Avem de-a face cu o piata regionala din ce in ce mai eficienta care se manifesta prin raporturi comerciale la nivelul intregii zone central si est-europene", a mai spus el.

Borncamp considera ca creditele ipotecare ori alte tipuri de finantare in domeniul imobiliar, preturile tot mai scazute ale tehnologiilor, schimburile de cunostinte la nivel international, dar si vointa politica, care achieseaza la noul trend in constructii, sunt suficiente semnale pentru dezvoltarea pietei cladirilor verzi in Europa de est si in Romania.

Componentele esentiale ale cladirilor verzi, sustine Borncamp, sunt eficienta energetica, folosirea resurselor regenerabile, construirea cu materiale sustenabile si accesul la transportul in comun.

Conferinta "Build Green CEE" a reunit investitori, dezvoltatori imobiliari, companii de constructii, arhitecti si ingineri, furnizori de servicii, tehnologii noi si sisteme de management pentru cladiri, consultanti imobiliari, studenti si profesori, organizatii non-guvernamentale si autoritati publice – interesati sa cunoasca si sa beneficieze de oportunitatile pe care le ofera piata constructiilor verzi.

Conferinta Build Green CEE la Bucuresti

La Bucuresti se desfasoara, in zilele de 23-24 aprilie, Conferinta Build Green Energy CEE (Energy Efficient and Ecological Design for the Region). Este prima conferinta regionala organizata pe tema oportunitatilor existente pe piata constructiilor ecologice, eficiente din punct de vedere energetic, potrivit unui comunicat din partea ministerului.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile colaboreaza la organizarea acestei conferinte, pe a carei agenda figureaza, printre subiecte: definirea conceptului de "cladire verde", fezabilitatea financiara a cosntructiilor verzi, integrarea solutiilor regenerabile de energie, tehnologii si materiale de constructie ecologice, dezvoltare urbana durabila. Alti parteneri ai evenimentului sunt Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, precum si cu echipa ce promoveaza planul ETAP (Environmental Technologies Action Plan) in Romania.

Sunt analizate avantajele constructiilor sustenabile cu un design eco-eficient, intr-un mediu economic afectat de cresterea preturilor la energie, preocupari legate de schimbarea climatica, reguli de constructie mai stricte, dar si disponibilitatea mai multor tehnologii si materiale ce pot fi utilizate in constructii cu scopul de a reduce impactul cladirilor asupra mediului.

spot_img

Ultimele știri