Cum poți să sărbătorești azi, de Buy Nothing Day

in EcoLIFESTYLE 24 November 2017 111 Views

Buy Nothing Day este o zi de protest care, în SUA, are loc la aceeași dată cu Black Friday. Ideea este să conștientizăm consumerismul, care a luat atât de multă amploare, și să adoptăm un stil de viață prin care să respectăm mai mult mediul.

Cum poți să sărbătorești azi, de Buy Nothing Day

Buy Nothing Day (BND) este o zi internațională de protest împotriva consumerismului, stabilită exact atunci când pică Black Friday în America. Această zi a reducerilor este una din cele mai aglomerate zile de cumpărături din Statele Unite, iar în Marea Britanie, în cele 24 de ore din 2015, s-au cheltuit două miliarde de lire atât în magazine, cât și online.

BND a luat naștere în septembrie 1992, în Vancouver, Canada, atunci când artistul Ted Dave a propus o zi în care „societatea să examineze problema consumului excesiv”. În 1997 a fost mutată în vinerea de după Ziua Recunoștinței, cunoscută și ca Black Friday. Acum numărul țărilor care participă la această acțiune de protest se ridică la 65.

Adbusters, o companie care a fost responsabilă pentru propagarea inițială a ideii lui Ted Dave de a crea Buy Nothing Day, subliniază că această zi „nu este doar despre schimbarea unor obiceiuri pentru o zi, ci despre a începe un angajament de durată în legătură cu stilul de viață, prin care să consumi mai puțin și să generezi mai puține deșeuri”.

Sărbătorește Buy Nothing Day în România

Cum promoțiile de Black Friday se prelungesc și la noi pentru acest weekend și ținând cont că în curând intrăm în febra pregătirilor de Sărbători, poate ar fi bine să aderăm cu toții la Buy Nothing Day. Iată câteva idei despre cum poți sărbători:

Înscrie-te în provocarea „Buy Nothing Day” organizată de The Story of Stuff, site-ul care promovează documentarul cu același nume. Va trebui să semnezi o petitție care spune: „Anul acesta îmi iau angajamentul să mă alătur întregii lumi în sărbătorirea Buy Nothing Day pe 24 noiembrie, 2017. În loc să cumpăr mai multe lucruri, voi alege să petrec mai mult timp cu cei pe care îi iubesc și voi trece la acțiune ca să aduc schimbări pozitive în comunitatea mea”.

Urmărește documentarul The Story of Stuff, din 2007, care spune povestea consumerismului și a problemelor sociale și de mediu pe care le creează acesta. Sunt șanse ca acest film de 20 de minute să-ți schimbe pentru totdeauna felul în care privești obiectele materiale. După ce l-ai văzut, postează-l pe rețelele de socializare, poate vei crea un impact în comunitatea ta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM]

Confecționează un cadou pentru cineva, pe care să îl oferi de Crăciun. Împletește un fular, pictează o cană sau caută pe Pinterest idei de a le da o viață nouă unor obiecte vechi.

Dacă totuși e musai-musai să cumperi un cadou pentru cineva care își serbează ziua astăzi, alege un bilet la piesa de teatru „Ziua în care nu se cumpără nimic”. Dramaturgul Kim Atle Hansen spune povestea unor tineri care vor să atragă atenția asupra consumerismului și a exploatării muncitorilor din lumea a treia. În regia lui Horia Suru, spectacolul de comedie se joacă la Teatrul Național București, duminică, 17 decembrie.

Cum poți să sărbătorești azi, de Buy Nothing Day

Dă-ți o provocare să gătești din resturile de la masa de aseară sau testează o rețetă pe care vrei să o servești oaspeților în seara de Crăciun.

Fă o petrecere cu prietenii tăi acasă, iar fiecare trebuie să aducă ce are deja în cămară sau în frigider. Puteți să vedeți împreună documentarul The Story of Stuff, să discutați despre consumerism sau pur și simplu să dansați (faceți mișcare și creșteți nivelul de fericire, în același timp).

Acordă-ți timp să nu faci nimic după ce termini programul de la serviciu. Uită-te la un film, citește, să exerciții de mindfulness sau începe un jurnal al recunoștinței.

Cum poți să sărbătorești azi, de Buy Nothing Day

Comentarii

comentarii