14 idei de cadouri sustenabile, plus șase târguri online

Deși, în mod ideal, ar trebui să nu cumpărăm niciun cadou de Crăciun, ca să nu avem niciun impact asupra mediului, nu tuturor ne iese asta. De aceea am făcut o listă de 14 idei de cadouri sustenabile și șase târguri online de unde puteți alege produse realizate în România, cu respect față de natură.

Vase emailate de la Email de Sighișoara

Emailul este o sticlă inodoră, incoloră, antibacteriană, uşor de curăţat şi este considerat a fi unul dintre materialele cele mai sigure pentru gătit, dacă sunt respectate anumite condiţii. Vasele de la Email de Sighişoara sunt acoperite cu trei straturi protectoare de sticlă și pot fi folosite în cuptor, pe plita cu inducție, la cuptorul electric și pot fi curățate în mașina de spălat vase. Fabrica din Transilvania produce, în culori pale, boluri, căni, cratițe, oale, tăvi.

Haine din lână de Merinos, Made in Rosia Montana

Naturală, regenerabilă și biodegradabilă, lâna Merino este cel mai fin și mai moale tip de lână din lume. Articolele vestimentare de la Made in Rosia Montana, precum căciuli, mănuși, șosete, fulare sau pulovere sunt confecționate manual din această lână. Business-ul investește 10% din profitul net în educație.

Vin de mure de la Abund Berry

Abund Berry, o afacere de familie, a luat naștere în anul 2016, în localitatea Țicleni, județul Gorj. Vinul Berry Wine, din mure, este obținut natural, prin tehnici tradiționale. Gustul dulce, puternic și aromat datorită buchetului de mure, este savurat în mod ideal la o masă cu brânzeturi, ciocolată neagră sau orice alt desert. Există un vin și pentru cei care preferă zmeura.

Gustări de la Prăvălia Idicel

Răzvan Rusu a făcut prima dată dulceață, cu ajutorul femeilor din satul Idicel Pădure, județul Mureș, la 17 kilometri de Reghin. Apoi, treptat, în Prăvălia Idicel au apărut zacusca, ciocolata și vinurile românești. Acum, de sărbători, au pregătit cutii de cadouri.

O experiență de turism sustenabil în Munții Făgăraș

Travel Carpathia, unul dintre proiectele Fundației Conservation Carpathia, promovează turismul sustenabil și oferă experiențe premium, all-inclusive, la Observatorul de faună Bunea, aflat în inima Munților Făgăraș. Voucherele cadou includ activități de observare și fotografiere faună, având la dispoziție echipament specializat (binoclu, ghiduri, telescop, etc), o noapte de cazare, pensiune completă (mesele sunt pregătite din ingrediente naturale locale), ghid autorizat și specializat, drumeții ghidate.

Pijamale și așternuturi de pat de la Cotton Therapy

Cotton Therapy este un mic atelier de croitorie unde sunt confecționate, din materiale naturale – bumbac sau lână-, așternuturi de pat, pijamale, fețe de masă, ba chiar și jucării. Iar din resturile de materiale, croitoresele fac suporturi de farfurii, perne sau covorașe. 10% din valoarea anumitor produse achiziționate merg către SOS Satele Copiilor Romania și Grow and Know.

Lumânări de la Cup & Candle

Oana și Eugen toarnă lumânări parfumate din ceară de soia 100% în căni, cești și în sosiere, dar și în borcane refolosite. Au însă și lumânări din ceară de albine, lucrate manual, ba chiar și un kit pentru cei care vor să încerce să facă acasă.

Accesorii pentru călători de la Lumea-n dar

Andrada și Petri au călătorit mult cu rucsacurile în spate în ultimii patru ani, astfel încât cunosc prea bine nevoia de utilitate a tuturor bunurilor de luat în expediții. Au creat business-ul „Lumea-n dar” unde oferă accesorii durabile, de luat în excursii, precum căni emailate, jurnale și portfarduri (care pot fi folosite și pentru a ține la un loc lucrurile mici care se pot împrăștia prin rucsac). Parte din accesorii sunt produse într-un atelier care angajează persoane cu dizabilități, iar ambalajele sunt simple, neinscripționate, pentru a putea fi refolosite.

Plante de apartament de la Plantropic

Plantropic livrează plante de apartament cum ar fi Epipremnum Pinnatum, Ludisia Discolor (Jewel Orchid), Rhaphidophora Tetrasperma, Sansevieria Moonshine, Philodendron Silver Sword. Chiar dacă nu ești un cunoscător, plantele vor avea efecte benefice asupra sănătății tale fizice și psihice. Pe lângă plante, pe site poți găsi și o serie de ghivece realizate prin colaborări cu ceramiști locali, fiind produse unicat.

Ierbare de la The Plant

Pentru prietenii care iubesc mult natura, un tablou din flori, plante și frunze presate ar putea fi cadoul ideal. Ierbarele au nume de locuri din toată lumea.

Parfumuri naturale de la Matca

Cei de la Matca și-au asumat să creeze parfumuri curate, făcute doar cu ingrediente derivate din natură, urmând procesul inițial al parfumierilor de odinioară. Adună ingrediente din toată lumea, din surse sigure, fac propriile rețete și amestecă totul în laboratorul lor, în loturi mici. Își propun să reducă la minimum deșeurile și să devină 100% plastic-free, așa că spun că își selectează cu atenție partenerii. Dacă nu știi dacă să alegi între Smoked Sunday, Oakmoss Tabac, Lurra sau Pianista, comandă setul de mostre și le vei primi pe toate patru.

Lustre din rumeguș de la Oshan Kesa Light

Micul atelier de design Oshan Kesa Light oferă lustre și lămpi realizate din rumeguș colorat. Produsele sunt în diferite forme și culori, iar un deșeu este folosit ca materie primă.

Obiecte din hârtie reciclată de la Moara de hârtie

Asociația Moara de hârtie vinde obiecte manufacturate în spirit meșteșugăresc, gândite să fie relevante pentru cumpărătorii din secolul XXI: carnete de însemnări din hârtie reciclată, felicitări din hârtie manuală și obiecte decorative din ceramică.

Explorează orașul prin Questo

Aplicația Questo – dezvoltată de o echipă de români – te invită să ai parte de o experiență autentică: te plimbă prin locurile iubite de localnici din mai multe țări. În România, de exemplu, tururile sunt disponibile în 27 de localități. Iar în București poți explora tururile 7 wonders of Bucharest, Casa lui Tudor Arghezi, Muzeul Aviației, The hidden gems of Bucharest. Tururile sunt gândite ca niște jocuri pe parcursul cărora primești indicii.

Târguri

Dacă nimic din ce-am selectat nu-ți face cu ochiul, atunci ai putea să verifici câteva târguri online.

Produse pentru un trai sustenabil de la Esen9

Cei care vor să renunțe la plastic și să aibă un stil de viață mai sustenabil, pot găsi la magazinul online Esen9 cam toate obiectele de care ar putea avea nevoie: săculeți din bumbac, căni reutilizabile, absorbante refolosibile, paie metalice, pastă de dinți tablete, bețișoare de urechi din bambus și bumbac și săpunuri naturale. 

Bine Boutique de la Crucea Roșie

Bine Boutique este primul magazin caritabil al Crucii Roșii Române. Pe site vei găsi săculeți, jocuri, jucării și preșuri făcute de voluntari în cadrul atelierelor de reciclare creativă, din resturi de materiale. Fondurile obținute din vânzarea tuturor articolelor unicat contribuie la susținerea proiectelor sociale și educaționale ale Crucii Roșii.

Roditor Food Market

Aceasta este cea mai mare comunitate de producători și artizani din România. RoditorFoodMarket.ro este gândit pe mai multe secțiuni: fructe și legume, băuturi (vin, bere artizanală, suc), produse de băcănie (conserve, carne & mezeluri, miere și produse din miere), lactate și brânzeturi, dulciuri și panificație, accesorii și decorațiuni (accesorii masă, plante și flori), toate cu design local.

Makershop

Makershop este o platformă online cu obiecte create de designeri din comunitatea Nod makerspace şi nu numai. Site-ul găzduiește un târg de Crăciun cu produse realizate de artiști, designeri, meșteri, fotografi, ilustratori, educatori, freelanceri, antreprenori români. Produsele sunt împărțite în categorii precum accesorii, bijuterii, ceramică, obiecte decorative, corpuri de iluminat, mobilier, ilustrație, bucătărie, produse bio, pentru Crăciun.

Bioveg

Magazinul online este o afacere mică, cu produse alimentare si non-alimentare certificate ecologic, care a luat naștere în urma problemelor de sănătate a fiicei familiei. Oferta cuprinde diferite categorii, precum vegan, dieta low carb/keto, costemice, detergenți, sport și fitness.

Târg online de Crăciun al freelancerilor

Cei de la Nomad Talks au organizat primul târg online de Crăciun al freelancerilor, care oferă în special servicii și experiențe, deci nu generează niciun fel de deșeuri. Pachetele includ, de exemplu, ședinte de coaching, terapie, masaj, sesiuni de consultanţă în nutriţie, articole pe blog, ad-uri pe Facebook, audit SEO, servicii de optimizare online, ateliere de muzică pentru copii, cântec personalizat, colinde pe Zoom pentru familie, consultanță în public speaking.

Bonus

Primul magazin zero waste din București

Zero Waste este primul magazin din București fără risipă, care vinde produse vrac sau ambalate fără plastic. Pe lângă alimente și cele necesare curățeniei, pe rafturi puteți găsi produse de îngrijire personală: periuțe de dinți, pastă de dinți, absorbante, aparate de ras, bețișoare de urechi, săpunuri vrac (vegane, fără ulei de palmier, produse în România), bureți de lufă, deodorant, cremă de mâini, tonic de față vrac. Trebuie doar să veniți cu un recipient de acasă.

Campania „Afaceri pentru România sustenabilă”

În septembrie, la Green Report am demarat campania „Afaceri pentru România sustenabilă” în care ne-am propus să scriem despre business-uri mici, sustenabile, care au un impact mic asupra mediului, dar care contribuie la dezvoltarea comunităților în care se dezvoltă, care folosesc materiale naturale și satisfac o nevoie reală din piață.

Până acum am scris despre lâna transformară în opere de artă, despre căni și cești care devin corpuri de iluminat, despre un business de cosmetice „seed to bottle”, despre un restaurant farm-to-table, despre unturi oleaginoase 100% naturale, despre un bistro cu mâncare vegană și despre un business care te ajută să-ți organizezi casa și astfel să nu mai cumperi pe viitor produse de care nu ai nevoie.

spot_img

Ultimele știri