Cafeaua de dimineață distruge planeta

În fiecare zi, mulți dintre noi cumpăra o cafea apoi aruncă paharele goale în coșuri destinate colectării selective, gândindu-se asfel că au făcut o faptă bună pentru a salva mediul. De fapt, facem opusul. Doar în Marea Britanie sunt folosite zilnic peste 7 milioane de pahare de cafea de unică folosință, iar majoritatea nu pot fi reciclate, potrivit World Economic Forum.

coffee-802057_1920
Sursă foto: pixabay.com

 

În ciuda aparențelor, deși multe dintre acestea au simbolul reciclării imprimat pe ele, acestea sunt aproape imposibil de reciclat. Pentru a se asigura că sunt impermeabile, hârtia folosită la fabricare este impregnată cu particule de plastic, iar multe centre de reciclare nu au posibilitatea tehnică de a separa materialele.

Deja oamenii de știință caută alternative posibile. Astfel, inginerul Martin Myerscough a creat cupa Frugalpac, fabricată din hârtie și care are în interior un strat subțire de film care înlocuiește plasticul. Materialele pot fi separate, iar paharul de hârtie poate fi reciclat.

De asemenea, 30 companii care au ca obiectiv comercializarea produselor din cafea, printre care se numărăr Starbucks, Caffè Nero și Costa, și-au asumat ca până în 2020 să-și majoreze ratele de reciclare a paharelor de hârtie.

Capsulele de cafea, o nouă provocare pentru reciclare

Obiceiurile noastre legate de consumul de cafea produc o altă sursă de deșeuri, la fel de greu de reciclat ca și paharele de unică folosință: capsulele de cafea.

Mașinile de cafea care folosesc capsule au fost larg îmbrățișate, vânzările în Europa de Vest și SUA triplându-se în ultimii cinci ani. Se spune că, dacă ai alinia toate capsulele de cafea puse în vânzare de către liderul de piață Keurig, acestea ar face înconjurul lumii de 12 ori.

Keurig, împreună cu alți producători majori, și-au planificat să abordeze problema, angajându-se să creeze versiuni reciclabile până în 2020.
spot_img

Ultimele știri