O cafenea din Filipine oferă paie din frunze de cocotier, în locul celor din plastic

in EcoLIFESTYLE 2 August 2019 137 Views

Pentru a reduce impactul asupra mediului, o cafenea din Filipine le ofer─â clien╚Ťilor care ├«nc─â nu vor s─â renun╚Ťe la paie, unele f─âcute din frunze de cocotier. Ideea a devenit viral─â, iar proprietara sper─â ca mai multe business-uri s─â o preia.

Sarah Tiu, de 37 de ani, a povestit c─â a g─âsit inspira╚Ťia c├ónd se afla ├«n vacan╚Ť─â cu familia sa pe insula Corregidor.

ÔÇ×Am cump─ârat suc proasp─ât de cocos (buko) ╚Öi v├ónz─âtorii au t─âiat frunzele de cocotier, apoi ne-au f─âcut paie. A╚Öa c─â i-am rugat s─â ne ├«nve╚Ťe, pentru c─â am fost foarte impresiona╚Ťi de ideeÔÇŁ, a spus aceasta pentru Inquirer.

├Äntoars─â acas─â, pe insula Surigao de Nord, managera a aplicat ├«n cafeneaua sa, Cafe Editha, ceea ce a ├«nv─â╚Ťat ├«n vacan╚Ť─â. ├Äncep├ónd din aprilie, de c├ónd a introdus acest tip de paie, ea ╚Öi angaja╚Ťii le confec╚Ťioneaz─â diminea╚Ťa, ├«nainte s─â deschid─â. Potrivit acesteia, dureaz─â mai pu╚Ťin de dou─â minute s─â faci un astfel de pai.

Tiu a mărturisit că a încercat în trecut tot felul de alternative la paiele din plastic pentru că scopul ei a fost dintotdeauna dacă nu să elimine plasticul, măcar să reducă utilizarea acestuia în afacerea sa.

Potrivit femeii, ├«ncerc─ârile de a folosi paiele din aluminiu sau din h├órtie nu au func╚Ťionat, c─âci ÔÇ×clien╚Ťilor nu le pl─âceauÔÇŁ.

Familia a f─âcut ╚Öi un filmule╚Ť pe Youtube, ├«n care fiica arat─â cum poate fi f─âcut un pai lukay, a╚Öa cum este numit ├«n Filipine. Postarea de pe Facebook are 27.000 de share-uri, iar clipul de pe Youtube ÔÇô aproape 28.000 de vizualiz─âri.

O alt─â metod─â ingenioas─â pe care cei de la Cafe Editha au g─âsit-o pentru ├«nlocuirea plasticului este utilizarea frunzelor de banan─â ├«n locul capacelor de cafea. De asemenea, pe pagina de Facebook, cei de la cafenea promoveaz─â un stil de via╚Ť─â cu impact redus asupra mediului ╚Öi ├«i ├«ncurajeaz─â pe clien╚Ťi s─â-╚Öi aduc─â propriile recipiente.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii