Caii seropozitivi de la Letea, eutanasiati in cateva zile

in Stiri 30 May 2011 85 Views

Dintre cei 10 cai seropozitivi de la Letea, adapostiti la o ferma privata din satul Urleasca, Braila, mai traiesc doar 8.

Ei vor fi eutanasiati si transportati la Protan cel mai probabil maine sau poimaine.

Unul dintre cei 10 cai bolnavi, un manz, a murit la scurta vreme dupa ce i s-au recoltat probe de sange pentru a se depista daca are sau nu anemie infectioasa, iar iapa Victoria, lovita in cap cu parul in timp ce era incarcata in tir, de asemenea infestata, a murit in urma cu 2 zile.

Iapa Victoria, lovita-n cap cu parul a murit

„Lesul iepei a fost deja dus la Protan, iar cei 8 cai bolnavi, dintre care unul are piciorul rupt, urmeaza sa fie eutanasiati cel tarziu poimaine in ferma privata de la Urleasca. Dupa eutanasiere, animalele vor fi transportate la Protan. Incinerarea unui cal costa aproximativ 1.000 de lei, in functie de greutatea acestuia”, a declarat pentru „Green Report” Kuki Barbuceanu, manager de proiect Vier Pfoten Romania.

Anemia infectioasa nu se ia de la cal la om

Anemia infectioasa este o boala virala, asemanatoare cu SIDA, de altfel denumita si „SIDA Cailor”, si nu se ia la om. Virusul are capacitatea unica de a infesta calul pe viata, producand atacuri intermitente de boala, in urma carora animalul poate muri.

Pentru caii salbaticiti ramasi in libertate la Grindul Letea, Vier Pfoten Romania asteapta semnarea unui  Protocol de colaborare pentru diminuarea fenomenului de suprapasunare aparut din cauza inmultirii cailor salbaticiti din Delta.

Protocolul a fost initiat in urma cu an de asociatia de protectie a animalelor si prevede prinderea, identificarea, verificarea sanatatii si microciparea celor aproximativ 1.000 de cai aflati in Grindul Letea.

Vier Pfoten asteapta semnarea Protocolului de ocrotire a cailor salbaticiti

„Protocolul urmeaza sa fie semnat de mai multe institutii, dar, deocamdata, numai 7 dintre ele au confirmat. Este vorba despre Institutia Prefectului Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, ARBDD, Garda de Mediu-Tulcea, autoritatile locale din comuna C.A. Rosetti si Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie”, a mai spus Kuki Barbuceanu.

Desi, initial, a fost de acord cu semnarea protocolului initiat de Vier Pfoten Romania, Directia Sanitar-Veterinara din Tulcea nu este, deocamdata, hortarata motivand ca, oricum, medicii concesionari vor fi aceia care le vor preleva probe de sange cailor de la Letea.

„Caii salbaticiti din Grindul Letea, in urma semnarii protocolului, vor fi prinsi si li se vor recolta probe de sange. Cei sanatosi vor fi microcipati si lasati in grija proprietarilor, insa armasarii fara valoare genetica vor fi castrati pentru a se evita inmultirea necontrolata”, a explicat Kuki Barbuceanu.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si 10 dintre cei 54 de cai de la Letea sunt seropozitiviProtest la Londra pentru caii de la Letea (Vezi Video) ; Caii de la Letea, protejati pentru 10 ani

 

Comentarii

comentarii