Caini decapitati si autoritati fara cap

Isteria mediatica in cazul femeii ucise de o haita de caini in curtea ADP-ului din sectorul 5 s-a stins treptat in ultimele zile, insa efectele sale necontrolate incep deja sa apara.

Cazul sinistru raportat ieri de asociatia Vier Pfoten, in care un cainele decapitat a fost descoperit pe o strada din Fagaras, nu este din pacate o exceptie, avertizeaza ONG-urile de aparare a drepturilor animalelor, care observa o radicalizare a atitudinii oamenilor fata de cainii strazii.

”Prezentarea acestei tragedii, de catre parte din mass media, intr-o forma alterata, cu adaugiri, largind contextul pana la a-l depasi, a condus in toata tara la savarsirea de acte de o cruzime de neimaginat pentru ca unii considera ca este momentul propice, pentru ca asa sugereaza presa, sa-si scoata la suprafata toate frustrarile, batand, ucigand, schingiuind, omorand. Pe de alta parte unele primarii au profitat de aceasta tragedie si de modul incitant al mass mediei pentru a prinde si omori cat de multi caini posibil”, arata Carmen Arsene, vicepresedinte ale Federatie Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA).

Derapajele mediatice sunt insa doar varful unui aisberg la baza caruia sta lipsa cronica de strategie a autoritatilor in problema cainilor maidanezi. Ceea ce confera o legitimare, pentru unii cetateni, de a-si revarsa frustrarile si eventualele tendinte violente asupra animalelor.

ASNVSA: ”S-a cercetat, nu s-a confirmat”…

Anul trecut, FNPA a trimis 542 de sesizari scrise catre autoritati, respectiv la politie, primarii si in special catre directiile sanitar-veterinare, cele care au autoritatea de a interveni in astfel de cazuri.

Desi in trei sferturi din cazuri a existat un raspuns scris al autoritatilor, circa 90% din raspunsuri contin formula clasica: “in urma verificarilor efectuate de catre inspectorii nostri aspectele sesizate de dvs nu se confirma”.

”Este in general o atitudine specifica Romaniei, de neinteles, ca atunci cand un caine a produs un rau sa se indrepte agresiunea asupra intregii specii canine. Extrapoland ar insemna ca daca un semen este criminal am fi indreptatiti sa ne indreptam asupra intregii specii umane si nu asupra individului”, mai spune Carmen Arsene.

Majoritatea sesizarilor FNPA, circa 60%, au ca obiect modul de gestionare a adaposturilor municipale in care sunt tinuti maidanezii. Pe locul doi sunt cazurile de animale maltratate (caini, pisici, cai, animale salbatice), cazuri in care intra povesti incredibile cu catei abuzati sexual sau maidanezi cu picioarele legate pentru a deveni carne de tun pentru cainii de lupta.

”Desi luptele cu caini sunt interzise in Romania, si intri direct la puscarie pentru asta, inca se mai practica, nu sunt controlate. Directiile sanitar veterinare intervin foarte tarziu si de obicei nu colaboreaza”, regreta Carmen Arsene.

O singura amenda penala in 7 ani

Asociatia Vier Pfoten trimite la randu-i cate 2-3 sesizari pe saptamana catre autoritati cu privire la abuzuri asupra animalelor.

Din 2004, anul cand a aparut legea pentru protectia animalelor, un singur cetatean a fost amendat pentru rele tratamente aplicate unui animal.

”Sactiunile exista, dar nu se aplica. Acest lucru arata interesul pe care il au autoritatile pentru aplicarea unei legi existente. Ar trebui respectata, ca orice alta lege din aceasta tara”, subliniaza Veronica Tulpan, director de programe la Vier Pfoten.

Cititi si: Psihologul Florin Tudose: Violenta fata de animale poate degenera in violenta fata de oameni

Livia Cimpoeru

Foto: FNPA

spot_img

Ultimele știri