De unic─â folosin╚Ť─â: O aplica╚Ťie Greenpeace te ajut─â s─â calculezi plasticul folosit timp de un an. Cum ob╚Ťii 0

in De unic─â folosin╚Ť─â, EcoLIFESTYLE 15 March 2017 252 Views

Greenpeace pune la dispozi╚Ťia consumatorilor o aplica╚Ťie prin care ace╚Ötia ├«╚Öi pot calcula num─ârul de articole din plastic pe care le folosesc ├«n decursul unui an. Procedura este simpl─â: r─âspunzi unei serii de 7 ├«ntreb─âri, despre num─ârul de PET-uri, articole de unic─â folosin╚Ť─â, produse ambalate, paie pentru b─âuturi, detergen╚Ťi, be╚Ťi╚Öoare de urechi ╚Öi pungi de plastic. La final, ├«╚Ťi este afi╚Öat un ecran cu o sumedenie de articole din plastic, ├«n func╚Ťie de consumul propriu. Dai scroll ╚Öi afli ╚Öi cifra.

greenpeace plastic de unic─â folosin╚Ť─â consumatori

122. Este scorul ob╚Ťinut de mine ├«n aplica╚Ťia Greenpeace pentru calculul obiectelor din plastic consumate ├«n decurs de un an. Treptat, am adoptat c├óteva obiceiuri care m-au ajutat s─â arunc mai pu╚Ťin plastic: am renun╚Ťat la a mai cump─âra alimente din supermarket, nu cump─âr sticle din plastic, folosesc saco╚Öe din p├ónz─â ╚Öi s─âcule╚Ťi din bumbac, iar la serviciu ├«mi iau m├óncare la pachet ├«n propriile recipiente. Singurele care ├«nc─â ├«mi mai dau b─ât─âi de cap sunt produsele de cur─â╚Ťenie.

Exist─â ├«ns─â persoane care sus╚Ťin c─â au renun╚Ťat complet la plastic. Una dintre acestea este Ioana T─ânase, ini╚Ťiatoarea proiectului ALTERNATIVE. Dup─â un curs de ÔÇ×Marine LitterÔÇŁ la Universitatea din Amsterdam ╚Öi adoptarea unor obiceiuri sustenabile de consum pe timpul ╚Öederii sale ├«n Belgia, Ioana s-a ├«ntors ├«n Rom├ónia ╚Öi a decis c─â trebuie s─â lupte cumva ├«mpotriva polu─ârii cu plastic. A╚Öa c─â a creat un business ├«n care confec╚Ťioneaz─â ╚Öi comercializeaz─â s─âcule╚Ťi reutilizabili, meni╚Ťi s─â ├«nlocuiasc─â pungile de plastic.

greenpeace plastic de unic─â folosin╚Ť─â consumatori

Ioana a ob╚Ťinut scorul 0 ├«n aplica╚Ťia Greenpeace. Am aflat de la ea cum reu╚Öe╚Öte.

Cum renun╚Ťi complet la plasticul de unic─â folosin╚Ť─â

Ioana nu cumpără niciodată PET-uri. Poartă cu ea o sticlă de inox reutilizabilă, pe care o umple cu apă de la robinet sau de la izvor atunci când pleacă în oraș. Când vrea apă minerală, o cumpără la sticlă din sticlă.

S-a demonstrat că, în cele mai multe cazuri, apa de la robinet este chiar mai sigură decât cea ambalată în plastic.

Aceea╚Öi metod─â o adopt─â ╚Öi c├ónd iese la restaurant sau la cafenea: cump─âr─â doar b─âuturi ├«n sticl─â din sticl─â ╚Öi anun╚Ť─â ├«nc─â de la ├«nceput c─â nu vrea pai. Dac─â se ├«nt├ómpl─â s─â ├«l primeasc─â, ├«l returneaz─â pe loc, nefolosit, sau cere permisiunea s─â ├«l pun─â chiar ea ├«napoi ├«n paharul cu paie. Spune c─â, dac─â l-ar l─âsa pe mas─â, chelnerii l-ar arunca la final, ne╚Ötiind dac─â l-a utilizat sau nu.

├Än ceea ce prive╚Öte cafelele sau ceaiurile ├«n recipiente de unic─â folosi╚Ť─â, se ab╚Ťine din a le comanda.

Mai demult, aveam o can─â reutilizabil─â pe care o foloseam. Acum doi ani, am luat decizia c─â, dac─â doresc odat─â a╚Öa mult cafea, ├«mi acord 10 minute s─â m─â bucur de o teras─â sau o cafenea dr─âgu╚Ť─â, timp ├«n care pot citi sau trimite mailuri.

├Änc─â dinainte de a avea business-ul ALTERNATIVE, Ioana renun╚Ťase la pungile din plastic. Folose╚Öte saco╚Öe din bumbac, ╚Öi, mai nou, s─âcule╚Ťii pe care ├«i confec╚Ťioneaz─â, dar ╚Öi bumbac cerat pentru a ├«nveli ╚Öi congela alimente.

greenpeace plastic de unic─â folosin╚Ť─â consumatori

Cump─âr├ónd aproape toat─â m├óncarea vrac, nu ├«i este foarte greu. Singurele lucruri pe care le mai regreta uneori erau dulciurile, ├«ns─â spune c─â acum au ap─ârut at├ótea t├órguri cu bun─ât─â╚Ťi c─â nici ciocolata nu ├«i mai lipse╚Öte, mai ales c─â ╚Ötie c─â aceasta con╚Ťine ulei de palmier.

Apar alternativele. Am g─âsit p├ón─â ╚Öi crem─â cu ciocolat─â la borcan de sticl─â, f─âr─â ulei de palmier ├«n compozi╚Ťie. Industria ├«╚Öi d─â seama c─â exist─â consumatori care nu mai vor plastic ╚Öi apar produse de genul acesta.

╚śi acum, subiectul cel mai sensibil: produsele de cur─â╚Ťenie. Ioana folose╚Öte nucile de s─âpun, o alternativ─â natural─â care, se pare, poate ├«nlocui cu succes detergentul de rufe. La rufele albe, adaug─â bicarbonat, pentru a le ├«n─âlbi. Nu este totu╚Öi mul╚Ťumit─â de performan╚Ťele acestui produs atunci c├ónd spal─â haine cu care a fost la gr─âdin─ârit. Atunci, folose╚Öte detergent bio la cutie de carton.

Pentru cur─â╚Ťenia ├«n cas─â, folose╚Öte combina╚Ťii de o╚Ťet cu bicarbonat ╚Öi uleiuri esen╚Ťiale; pasta de din╚Ťi ╚Öi-o face singur─â, din ulei de cocos, bicarbonat, sare ╚Öi ulei de ment─â sau de l─âm├óie; ├«n loc de crem─â, folose╚Öte unt de cocos sau unt de shea; ├«n loc de s─âpun lichid, are unul solid, din ingrediente naturale; la be╚Ťi╚Öoare de urechi a renun╚Ťat acum vreo trei-patru ani, c─âci oricum erau d─âun─âtoare, potrivit Ioanei – acum, ├«╚Öi cur─â╚Ť─â urechile cu ap─â ╚Öi prosop; cu sp─âlarea p─ârului m─ârturise╚Öte c─â a avut de furc─â:

Am ├«ncercat s─â m─â sp─âl cu bicarbonat amestecat cu gel de aloe vera ╚Öi am crezut c─â m─â tund cheal─â. Nu reu╚Öeam nicicum s─â scot bicarbonatul din p─âr. Pentru al╚Ťii, ├«ns─â, func╚Ťioneaz─â combina╚Ťia de ap─â cu bicarbonat de sodiu, plus cl─âtire cu o╚Ťet de mere.

Dup─â experien╚Ťa nepl─âcut─â, folose╚Öte ╚Öampon solid, care arat─â ca un s─âpun. Deocamdat─â, este mul╚Ťumit─â de performan╚Ťe, dar promite s─â ├«ncerce ╚Öi alte metode ╚Öi s─â anun╚Ťe atunci c├ónd g─âse╚Öte combina╚Ťia c├ó╚Ötig─âtoare. P├ón─â una alta, iat─â dovada produselor folosite de ea:

Voi? V─â sim╚Ťi╚Ťi preg─âti╚Ťi s─â v─â asuma╚Ťi m─âcar o parte dintre solu╚Ťiile identificate de Ioana ╚Öi s─â v─â reduce╚Ťi treptat scorul din aplica╚Ťia Greenpeace? Cei interesa╚Ťi s─â ne ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â propriile experien╚Ťe o pot face trimit├ónd un e-mail pe adresa: irina.breniuc@green-report.ro.

Comentarii

comentarii