Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Caldura cea mai mare

text de Razvan Calin

2007 – cel mai calduros an. Nu din ultimul deceniu, nu al noului mileniu, nici macar din ultimii 500 de ani. Cel mai calduros din ISTORIE. Efectul de sera, poluarea, schimbarile climatice, El Nino, toate anomaliile vremii se vor concentra in acest an, prognozeaza un prestigios institut meteo britanic.

Autoritatile romane confirma ipoteza si anunta seceta in anul ce abia a inceput. In Arges, in plin gerar, oamenii au scos preotul din biserica sa faca o slujba care sa aduca precipitatii! Iar in 2007, anul secetei, Romania este mai pregatita ca oricand sa lupte impotriva inundatiilor. dotarile tehnice si investitiile in modernizari dau autoritatilor puterea sa afirme ca apele nu ne vor mai surprinde cu garda jos.

2007 ar putea sa fie cel mai fierbinte an din istoria inregistrata a omenirii. Potrivit unei prognoze anuale globale efectuate la fiecare inceput de an de Biroul Meteorologic al Marii Britanii, exista o probabilitate de 60% ca anul care a inceput de mai putin de o luna sa detina recordul absolut de temperatura medie, respectiv de 14,54 grade Celsius. Eroarea institului britanic este de maximum 0,06 grade Celsius.

Nici Romania nu va fi ferita de arsita pe care o anticipeaza meteorologii. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, 2007 va fi un an de seceta. Statistica ultimului secol arata faptul ca toti anii secetosi au fost precedati de toamne lungi, cu precipitatii reduse, si ierni blande.

Prognoze locale

"Pentru Romania, in 2006, temperatura medie a fost cu 0,1 grade Celsius mai mare decat norma climatologica. (…) Din aprilie pana in decembrie 2006, temperatura a fost mai mare constant pe tot teritoriul Romaniei. (…) Daca vom corela aceste informatii – din septembrie pana in decembrie sunt precipitatii mult mai putine decat norma climatologica (practice seceta in Romania), – cu prognozele pentru luna mai, putem trage concluzia ca ne asteptam, cu o probabilitate foarte mare, la un an secetos", Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale pentru Meteorologie. Iarna lui 2006 nu a fost iarna decat cu numele. Cativa fulgi de zapada, ploaie de cele mai multe ori – desi in Romania, meteorologic vorbind, ploaia nu are ce cauta din noiembrie pana in martie. Pe de alta parte, de fiecare data cand toamna a fost secetoasa, anul urmator a fost secetos. Exista, asadar, toate premisele ca in acest an precipitatiile sa fie cu mult sub valoarea normala.

Iarna va veni totusi in Romania, cu oi ntarziere de aproape un trimestru. In februarie sunt prognozate ninsori abundente si temperaturi scazute. "Mai sunt sanse ca in Romania sa se instaleze iarna si sa nu intram in acea perioada foarte grea: daca va continua caldura asta inca doua trei saptamani apoi va urma o perioada de racire care sa stopeze inmugurirea – cel mai mare pericol ar fi compromiterea culturilor pomicole", Ion Sandu, director general ANM.

Seceta nu presupune neaparat lipsa precipitatiilor, iar 2005 si 2006 au fost pentru Romania anii celor mai grele inundatii din ultimele trei decenii. Pericolul inundatiilor exista – excesul de precipitatii intr-o perioada extrem de scurta poate aduce inundatii de proportii. Autoritatile iau masuri de preintampinare a eventualelor revarsari ale cursurilor de apa.

"Au fost verificate 462 de constructii hidrotehnice – 273 de diguri de aparare, 150 de baraje pentru acumulari permanente, 37 pentru acumulari nepermanente. (…) Marea majoritate a constructiilor cu rol de aparare impotiva inundatiilor de pe raurile interioare si de la Dunare sunt functionale, fiind insa necesare investitii pentru marirea gradului de siguranta inexploatare", Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

"In luna mai, ne putem astepta, pe zonele de deal si de munte, la depasiri ale cotelor de aparare, deci de inundatie, nu de pericol", Marinela Şimota – director al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Autoritatile sustin ca, pentru 2007, capacitatea de interventie in caz de inundatii este "incomparabil mai mare" datorita investitiilor in dotari tehnice. Pentru prima data dupa 1990, "inundatiile nu ne vor lua pe nepregatite". Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane dispunem de: 5,5 kilometri de diguri gonflabile, masini pentru umplut saci cu nisip, 440 de panouri mobile din aluminiu, 34 de generatoare electrice portabile, 9 pontoane de fibra de sticla, 24 de barci gonflabile de 10 persoane, 30de barci gonflabile cu motor pentru 5 persoane, 25 de incarcatoare fron tale, 29 de masini de teren, 1 draglina cu corp plutitor. Administratia centrala nu se multumeste doar cu dotari tehnice. "La sfarsitul acestei luni, prefectii vor transmite programarile simularilor de situatii de urgenta. Cu aceasta ocazie, vor fi testati si prefectii, si primarii in ce masura si-au insusit Manualul Prefectului si Manualul Primarului. In cadrul acelor simulari vor fi testati si acest lucru se va intampla de la jumatatea lunii februarie si pana in luna mai. (…) Este foarte important ca prefectii si primarii sa aprofundeze aceste doua manuale, chiar daca nu ne confruntam cu situatii de urgenta cauzate de inundatii", a mai mentionat, in acest context, Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri