ONU: Căldura extremă ar putea duce la pierderea a 80 de milioane de locuri de muncă în următorul deceniu

Națiunile Unite avertizează că temperaturile în creștere ar putea duce la pierderea a 80 de milioane de locuri de muncă până în 2030, iar statele sărace vor fi cele mai afectate.

Conform prognozelor realizate de Organizația Internațională a Muncii (ILO), o creștere a temperaturilor de 1.5 grade Celsius până la sfârșitul secolului ar putea duce la o scădere de 2.2% a orelor de lucru, echivalentă cu 80 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă care vor fi pierdute.

Conform ILO, oamenii nu vor putea munci din cauza riscurilor de sănătate asociate temperaturilor ridicate.

„Impactul stresului termic asupra productivității muncii este o consecință serioasă a schimbărilor climatice, care se suprapune altor impacturi negative cum ar fi modificarea tiparelor de precipitații, creșterea nivelului mării și pierderea biodiversității.”, a declarat Catherine Saget, de la ILO.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, stresul termic asociat schimbărilor climatice ar putea cauza aproximativ 38.000 de decese premature la nivel global între 2030 și 2050.

Stresul termic are loc atunci când corpul absoarbe mai multă căldură decât poate tolera. Căldura extremă poate cauza afecțiuni, crește mortalitatea și agravează problemele de sănătate existente.

Cei care lucrează în sectorul agricol vor fi cei mai afectați de căldură, femeile fiind în special vulnerabile. Sectorul agricol reprezintă 60% din toate orele de lucru pierdute în 2030 din cauza stresului termic.

Industria construcțiilor va reprezenta 19% din orele de lucru pierdute, iar țările sărace din Asia de Sud-Est și vestul Africii vor fi cele mai afectate.

Transportul, turismul, sportul și industria vor fi și ele afectate de creșterea temperaturilor.

„Pe lângă costurile economice masive ale stresului termic, ne putem aștepta la creșterea inegalității între țările cu venituri mici și cele cu venituri mari și deteriorarea condițiilor de muncă pentru cei mai vulnerabili, precum și strămutarea oamenilor.”, a adăugat Saget.

Temperaturile medii globale au crescut deja cu 1 grad Celsius peste nivelurile pre-industriale, iar unele estimări arată că în ritmul actual, lumea s-ar putea încălzi cu 3 grade Celsius, de două ori mai mult decât ținta cea mai ambițioasă stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

spot_img

Ultimele știri