California interzice foie gras-ul

in Biodiversitate, Eat Smart 11 January 2019 295 Views

┬áCurtea Suprem─â a SUA a votat ├«mpotriva v├ónz─ârii de foie gras, un produs pe baz─â de ficat de ra┼ú─â ┼či g├ósc─â, ├«n statul California, pun├ónd cap─ât unei lungi b─ât─âlii ├«n justi┼úie ├«ntre sus┼úin─âtorii acestui produs ┼či ap─âr─âtorii drepturilor animalelor.┬á

Cea mai ├«nalt─â instan┼ú─â juridic─â american─â a respins un recurs introdus de mai mul┼úi produc─âtori de foie gras fa┼ú─â de o lege anterioar─â care viza interzicerea v├ónz─ârii de foie gras ├«n statul California, cel mai populat stat american. Aceast─â lege, adoptat─â ├«nc─â din anul 2004 de statul California ├«n numele luptei ├«mpotriva cruzimii fa┼ú─â de animale, prevede o amend─â de 1.000 de dolari ├«n cazul unei infrac┼úiuni. Chiar dac─â a fost adoptat─â ├«n anul 2004, legea nu a intrat ├«n vigoare dec├ót ├«n 2012, pentru ca ├«n 2015 s─â fie suspendat─â de justi┼úie, iar ├«n 2017 s─â fie ├«n sf├ór┼čit validat─â ├«n apel.

“Aceast─â victorie ├«n numele animalelor vine ├«n urma eforturilor militan┼úilor pentru drepturile animalelor care se opun industriei arhaice a foie gras-ului”, a subliniat asocia┼úia Peta, ├«ntr-un comunicat de pres─â ├«n care denun┼ú─â procesul de produc┼úie.

Foie gras-ul este un produs ob┼úinut prin ├«ngr─â┼čarea for┼úat─â a g├ó┼čtelor ┼či ra┼úelor, practic─â considerat─â crud─â de c─âtre organiza┼úiile pentru drepturile animalelor.

├Än schimb, produc─âtorii francezi de foie gras, reuni┼úi ├«n cadrul Asocia┼úiei profesionale Cifog au denun┼úat mar┼úi decizia Cur┼úii Supreme a SUA pled├ónd pentru “respectul libert─â┼úi de alegere a consumatorului”.

“Este inacceptabil ca o astfel de decizie, adoptat─â sub presiunile c├ótorva activi┼čtii care au orchestrat o campanie de dezinformare, s─â pun─â ├«n pericol imaginea unui produs emblematic pentru gastronomia francez─â”, a declarat pre┼čedintele Cifog, Michel Fruchet.

Fran┼úa este responsabil─â pentru aproximativ 70% din produc┼úia mondial─â de foie gras ┼či export─â, ├«n medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras ├«n ├«ntreaga lume (├«n special ├«n Japonia, Spania, Olanda, Asia ┼či Orientul Mijlociu) pentru o cifr─â de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Comentarii

comentarii