Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Europenii pot să verifice calitatea aerului din toate orașele și regiunile continentului

Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană au lansat, joi, un nou indice european privind calitatea aerului. Acesta permite utilizatorilor să verifice calitatea actuală a aerului în toate orașele și regiunile Europei. Indicele este însoțit de fișe informative naționale noi care oferă informații actualizate privind calitatea aerului pentru țările membre ale AEM.

calitatea aerului

Noul serviciu online al AEM și al Comisiei Europene, indicele european al calității aerului, oferă informații cu privire la situația actuală a calității aerului, pe baza măsurătorilor efectuate în peste 2.000 de stații de monitorizare a calității aerului din toată Europa.

Indicele constă într-o hartă interactivă care prezintă situația locală a calității aerului la nivel de stație, pe baza a cinci poluanți principali care dăunează sănătății oamenilor și mediului: pulberi în suspensie (PM2,5 și PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2).

Utilizatorii pot să mărească sau să caute orice oraș sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului și măsurătorile pentru fiecare poluant important. Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare stație de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanți.

De asemenea, AEM a publicat fișe informative naționale actualizate care prezintă o sinteză anuală a poluării aerului și a impactului acesteia asupra statelor membre AEM. Furnizând informații mai detaliate la nivel de țară privind atât emisiile de poluanți atmosferici, cât și calitatea aerului, fișele informative completează raportul anual ale AEM intitulat „Calitatea aerului în Europa – 2007”, publicat în octombrie.

Poluarea mediului, mai distructivă decât războiul, dezastrele naturale și epidemiile

Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al AEM relevă faptul că oamenii care trăiesc în orașele europene încă sunt expuși la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai nociv poluant, pulberi în suspensie (PM2,5), a cauzat decesul prematur a aproximativ 400.000 de europeni în 2014. Potrivit raportului, poluarea aerului are și un impact economic considerabil, determinând creșterea costurilor medicale, reducerea productivității lucrătorilor și având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor și râurilor. Transportul rutier, agricultura, termocentralele, industria și gospodăriile sunt cele mai mari surse de poluanți atmosferici din Europa.

spot_img

Ultimele știri