Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 197 miliarde de tone de gheață în luna iulie

in Schimbări Climatice 23 August 2019 155 Views

Calota glaciară din Groenlanda a înregistrat cea mai mare topire a verii, pierzând 197 miliarde de tone de gheață în luna iulie.

Gheața Groenlandei se topește în mod obișnuit în timpul verii, însă sezonul de topire începe de obicei la sfârșitul lunii mai. În acest an, topirea a început mai repede și a accelerat în ultimele patru luni, care au înregistrat temperaturi record.

Doar în luna iulie, calota glaciară a pierdut 197 miliarde de tone de gheață, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice, în condițiile în care media estimată era de 60-70 miliarde de tone.

Valurile de căldură amplifică nivelurile record de topire din Groenlanda

Valul de căldură care a lovit Europa a ajuns în zona Arctică, unde ar putea declanșa una dintre cele mai mari topiri de până acum. Temperaturile medii globale pentru luna iulie sunt cele mai ridicate înregistrate vreodată.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua cea mai mare din lume, iar topirea înregistrată în acest sezon a contribuit deja cu aproximativ jumătate de milimetru la nivelurile globale ale mării.

În această vară, Arctica a fost afectată de incendii de vegetație fără precedent, care au fost agravate de temperaturile ridicate. De la începutul lunii iunie și până în prezent, sistemul de monitorizare Copernicus a identificat peste 100 de incendii de vegetație în Cercul Arctic. Temperaturile din Arctica cresc la o rată mult mai mare decât media globală.

În luna iunie, Groenlanda a pierdut peste 2 gigatone de gheață într-o singură zi.

Comentarii

comentarii