Povestea fotografiei in care un calut de mare tine un betisor de ureche

in EcoLIFESTYLE 29 September 2017 1,549 Views

Scena surprins─â de un fotograf ├«n care un calut de mare se aga╚Ť─â de un be╚Ťi╚Öor de urechi, ├«n apele Oceanului Indian, arat─â realitatea ├«ngrijor─âtoare privind de╚Öeurile care invadeaz─â planeta.

Fotografia ├«n care un c─âlu╚Ť de mare ╚Ťine un be╚Ťi╚Öor de ureche, semnal de alarm─â

Fotograful Justin Hofman se afla ├«n decembrie 2016 ├«ntr-o expedi╚Ťie ├«n insula Sumbawa, din Indonezia, unde f─âcea scufund─âri, c├ónd un coleg i-a ar─âtat un c─âlu╚Ť de mare. Curen╚Ťii marini au dezechilibrat creatura marin─â, care, ├«n prim─â faz─â, s-a apucat de c├óteva alge.

B─ârbatul a ├«nceput s─â ├«i fac─â poze c─âlu╚Ťului, ├«n timp ce v├óntul aducea mai multe gunoaie ├«n direc╚Ťia viet─â╚Ťii de 3,8 centimetri, care s-a prins pentru pu╚Ťin timp ├«ntr-o pung─â de plastic.

ÔÇ×Urm─âtorul lucru de care s-a apucat a fost un be╚Ťi╚Öor de urechiÔÇŁ, a declarat fotograful ├«ntr-un interviu telefonic pentru The Washington Post.

ÔÇ×Aveam ├«n fa╚Ťa mea aceast─â creatur─â minunat─â, foarte mic─â ╚Öi at├ót de dr─âgu╚Ť─â ╚Öi am fost brusc adu╚Öi la realitate: asta e ceva ce i se ├«nt├ómpl─â c─âlu╚Ťului de mare ├«n fiecare ziÔÇŁ, a mai spus acesta.

Atunci a realizat fotografia care a ajuns ├«n toate col╚Ťurile lumii ╚Öi cu care Justin Hofman a ajuns ├«n finala concursului ÔÇ×Wildlife Photographer of the YearÔÇŁ, organizat de Muzeul de Istorie Natural─â din Londra.

Dup─â competi╚Ťie, Hofman a postat fotografia pe Instagram ╚Öi a primit reac╚Ťii emo╚Ťionante din toate col╚Ťurile lumii, ├«n care oamenii spuneau c─â ├«╚Ťi deschide ochii spre o realitate dezgust─âtoare.

ÔÇ×Este o fotografie care mi-a╚Ö dori s─â nu fi existat, dar acum c─â exist─â, vreau s─â o vad─â toat─â lumeaÔÇŁ, a scris Hofman sub fotografia sa.

ÔÇ×Ceea ce ├«ncepuse ca o oportunitate de a fotografia o creatur─â mic─â ╚Öi dr─âgu╚Ť─â s-a transformat ├«n frustrare ╚Öi triste╚Ťe pentru c─â fluxul a adus buc─â╚Ťi de gunoaie ╚Öi mizerii de canalizare. Acest c─âlu╚Ť de mare ├«noat─â ├«n fiecare zi al─âturi de buc─â╚Ťi de gunoiÔÇŁ, a mai spus autorul.

Fotografia ├«n care un c─âlu╚Ť de mare ╚Ťine un be╚Ťi╚Öor de ureche, semnal de alarm─â

Acesta a mai declarat c─â fotografia poate servi ca o alegorie pentru viitorul oceanelor noastre ╚Öi se ├«ntreba, retoric, ce fel de viitor ne cre─âm ╚Öi cum ac╚Ťiunile noastre afecteaz─â planeta.

Indonezia este al doilea cel mai mare producător de poluare marină, generând peste 3,22 de milioane de tone de plastic pe an, potrivit unor date publicate în 2015 de Environmental Health Perspectives.

Aceast─â ╚Ťar─â ╚Öi-a asumat s─â reduc─â de╚Öeurile cu 70% p├ón─â la finalului anului 2025, conform Na╚Ťiunilor Unite.

Comentarii

comentarii