Cazul Nuțu Cămătaru: În România, cămila este considerată animal domestic

in Biodiversitate, Impact 24 September 2019 180 Views

În urma unor descinderi în casa lui Ion Balint, cunoscut sub numele de Nuțu Cămătaru, polițiștii au confiscat trei maimuțe macac și două exemplare de coati. O cămilă, însă, a rămas în posesia acestuia pentru că, potrivit unor declarații obținute de Digi24, în România este considerată animal domestic.

Perchezițiile au avut loc pe fondul sesizării unei maimuțe într-o curte din Sectorul 5 al Capitalei. Ulterior captării acesteia a fost deschis un dosar penal in rem a fost deschis recent pentru nerespectarea regimului de conservare a habitatului natural.

Cele trei maimuţe macac şi cele două exemplare de coati ale lui Nuţu Cămătaru au ajuns, luni dimineaţă, la o grădină zoologică din Târgu Mureş.

„Pentru cei care au întrebat de ce nu au putut fi eliberate în natură – vorbim de maimuţe care au trăit în captivitate de la o vârstă fragedă, astfel încât ar fi foarte greu să se adapteze la viaţa din natură”, a declarat, pentru Mediafax, Cătălina Trănescu, reprezentant Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

La reședința lui Ion Balint a fost găsită și o cămilă care, însă, a rămas în posesia acestuia.

Potrivit unor declarații obținute de Digi24 de la reprezentanți ai Gărzii de Mediu, în legislația din România cămila este considerată animal domestic și nu există interdicții privind deținerea ei.

„Nu este considerată specie protejată, din punct de vedere al legislației nu am putut să luăm animalul, este considerată animal domestic, e o cămilă cu două cocoașe”, au explicat pentru Digi24.ro comisarii Gărzii de Mediu care au participat la percheziții.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii