Universitatea Cambridge are emisii de carbon cu o treime mai mici după ce a interzis carnea de vită și de miel

in Eat Smart, EcoLIFESTYLE 16 September 2019 75 Views

Universitatea Cambridge a anun╚Ťat c─â a ├«nregistrat emisii de carbon cu o treime mai pu╚Ťine dup─â ce, ├«n 2016, a eliminat carnea de vit─â ╚Öi de miel din cantine ╚Öi de la evenimente.

Foto: Pixabay

Amprenta de carbon a Universit─â╚Ťii a fost m─âsurat─â timp de trei luni ├«n la sf├ór╚Öitul lui 2015, ├«nainte de a fi introdus─â noua regul─â, ╚Öi ├«n 2018, ├«n aceea╚Öi perioad─â.

Modificarea a presupus ├«nlocuirea produselor din carne de vit─â ╚Öi de miel cu unele din legume ├«n cele 14 cantine ╚Öi la cele 1.500 de evenimente anuale, afi╚Öarea preparatelor din carne disponibile (din porc ╚Öi pui) la finalul meniului, dup─â cele din vegetariene ╚Öi vegane, dar ╚Öi renun╚Ťarea la simbolurile care explic─â de ce tip este preparatul.

ÔÇ×├Än mai toate restaurantele, o s─â vezi un ┬źV┬╗ pentru ceva vegetarian sau vegan. Noi nu am mai f─âcut asta, ci doar am scris ce con╚Ťine. ├Ä╚Ťi folose╚Öti nasul ╚Öi ochii. Dac─â te ui╚Ťi la un fel de m├óncare ╚Öi g├ónde╚Öti ┬źWow, asta sun─â bine!┬╗, nu te ├«ntrebi din start ┬źOare con╚Ťine vit─â?┬╗ÔÇŁ, a spus Paula White, manager al departamentului de alimenta╚Ťie din cadrul Cambridge.

├Än plus, pentru a face preparatele vegetariene c├ót mai atr─âg─âtoare pentru studen╚Ťi, buc─âtarii au participat la cursuri de g─âtit pe baz─â de legume.

Astfel, rezultatele analizei au arătat că Universitatea a redus emisiile de carbon ale acestui departament cu 10,5%, cu 33% emisiile de carbon per kilogram de materie primă și cu 28% terenurile folosite per kilogram de materie primă.

ÔÇ×Sustenabilitatea este foarte important─â pentru studen╚Ťii ╚Öi angaja╚Ťii no╚Ötri ╚Öi am vrut s─â ne asigur─âm nu doar c─â r─âspundem la nevoile lor, dar ╚Öi s─â atingem ce am considerat c─â este posibil pentru un catering prietenos cu mediulÔÇŁ, a declarat Nick White, directorul Cambridge, potrivit BBC.

ÔÇ×Managerii departamentului de alimenta╚Ťie au redus amprenta de carbon ├«n mod dramatic, ├«ntr-un interval foarte scurt, doar elimin├ónd aceste c─ârnuri din meniu, reduc├ónd risipa alimentar─â ╚Öi elimin├ónd pe╚Ötele prins nesustenabil ÔÇô pe c├ónd, ├«n acela╚Öi timp, au crescut v├ónz─ârile ╚Öi profitulÔÇŁ, a spus Andrew Balmford, profesor la ╚śtiin╚Ťele Conserv─ârii din cadrul Universit─â╚Ťii, care a oferit consultan╚Ť─â administratorilor ├«n aceast─â privin╚Ť─â. ÔÇ×E greu de imaginat ce alte interven╚Ťii ar putea duce la beneficii at├ót de evidente, ├«ntr-un timp at├ót de scurtÔÇŁ.

Critici din partea fermierilor locali

┬áPe de alt─â parte, m─âsura este condamnat─â de fermierii locali. Rachel Carrington, de la Uniunea NFU a Fermierilor, a spus c─â ÔÇ×este dezam─âgitor c─â universitatea are o abordare at├ót de simplist─âÔÇŁ. Uniunea a lansat un plan prin care s─â devin─â neutr─â din punct de vedere al emisiilor de carbon, ├«n 20 de ani, iar Carrington a spus c─â universitatea ar trebui s─â opteze pentru carne de vit─â ╚Öi de miel produse local.

O proprietar─â de ferm─â de vit─â ╚Öi de miel a spus: ÔÇ×Aceasta este o viziune ├«ngust─â care le respinge elevilor dreptul de a lua a opta. Noi facilit─âm practica pentru studen╚Ťii la Medicina Veterinar─â ai Universit─â╚Ťii. Apare ├«ntrebarea unde vor c├ó╚Ötiga studen╚Ťii experien╚Ť─â dac─â cre╚Öterea animalelor ├«n mod sustenabil nu este ├«ncurajat─â ├«n zon─â?ÔÇŁ.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii