Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Campania nationala de colectare a DEEE-urilor, in presa locala de azi

Monitorul de Vrancea: CUP a colectat 5 mii tone deseuri electrocasnice

Angajatii CUP au colectat, simbata, aproximativ 5 mii tone deseuri electrice si electrocasnice. Frigidere, masini de spalat sau televizoare, toate au fost lasate de focsaneni in fata casei sau a blocului pentru a fi ridicate de masinile Companiei.

Directorul societatii, Gheorghe Vasilescu, a declarat ca unii focsaneni au sunat la dispecerat si au "lasat vorba" ca au scos aparatele de care nu mai au nevoie, in strada. "Din tot orasul am adunat aproximativ 5 tone de deseuri electrice si electrocasnice. Este prima ac-tiune de acest fel si cred ca a dat roade, am colectat atit obiecte mari cit si obiecte mici. Masinile de colectare au periat orasul, politistii comunitari ne-au dat si ei o lista cu strazile unde au fost depozitate astfel de deseuri. De asemenea, unii focsaneni au sunat la dispecerat si ne-au spus ca au scos deseurile in strada, pentru a fi siguri ca le luam. Probabil ca sint si alte persoane care ar fi vrut sa scape de deseurile electrocasnice, dar nu au putut sa le scoata in strada sau poate nu au stiut de actiune. Per ansamblu, cred ca actiunea a avut succes", a precizat Gheorghe Vasilescu.

Toate deseurile colectate vor fi transportate, in zilele urmatoare, la o societate de prelucrare din Bucuresti. Cheltuielile CUP in ceea ce priveste colectarea deseurilor electrice si electrocasnice nu vor fi decontate de nimeni.

Focsanenii care nu au reusit sa scape simbata de aparatura electrocasnica, o pot duce la Centrul de colectare din strada Anghel Saligny numarul 11. In procesul de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat angajamentul ca pina la sfirsitul anului 2007 sa colecteze cel putin 3 kilograme de deseuri de echipamente electronice si electrice pe cap de locuitor. Inainte de aceasta actiune s-au colectat doar aproximativ 90 de grame, la nivelul Regiunii 2, din care face parte si Vrancea.

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Vrancea

Editie Speciala: Deseurile electrice si electrocasnice, valorificate de olteni

Campania nationala de colectare a deseurilor electrice si electronice, initiata de Ministerul Mediului, s-a desfasurat pe 3 octombrie a. c. in 110 orase ale tarii cu peste 20.000 de locuitori, populatia putand scoate in fata casei peste 50 de tipuri de astfel de deseuri. Craiovenii au avut si ei posibilitatea de a scapa de vechiturile electrice si electrocasnice din locuinte.

Conform spuselor directorului tehnic al Serviciului de Salubritate Craiova, Dan Petre, noua echipe formate din 30 de angajati s-au mobilizat printre blocuri, in cartiere, pentru a strange deseurile electrice si electrocasnice de pe platformele de gunoi sau din fata caselor.

Locuitorii din centru au fost receptivi si au raspuns la chemarea Ministerului Mediului. Majoritatea locuitorilor cartierelor periferice ale urbei au preferat sa isi pastreze electricele si electrocasnicele defecte, unii din comoditate, altii pentru a le valorifica la centre de depanare ori pentru a-si face din acestea lucruri folositoare.

"Tataie si-a facut din rama unui televizor vechi dulap de pus in baie, pe perete, pentru ca nu a vrut sa renunte la el si nici sa arunce cu banii pe un corp de mobila de baie nu a vrut. De ce sa o faca daca poate sa le refoloseasca sau sa le vanda pentru piese?" – a spus Mariana Stoenica, studenta, Valea Rosie.
Romii care scormonesc zilnic prin tomberoanele de pe platformele cartierelor au fost incantati de actiunea desfasurata si au pandit de dimineata pana seara.

Desi nu au fost multi locatari care sa renunte la deseurile electrice si electrocasnice, romii Craiovei, cum prindeau ceva abandonat pe platforme, urcau repede obiectul in roaba si fugeau cu el, inainte ca echipele salubritatii sa vina la recoltat. "Actiunea e gandita bine, dar ce sa te faci cu oamenii care nu s-au descuiat inca la minte? Si, pe langa asta, tiganii abia au asteptat. Nu-i vedeti cum rascolesc mereu prin gunoaie? Nici nu ajung bine cu sacul si mi-l smulg din mana. Cu obiectele de valoare va dati seama cam cum au facut", a spus Ion Roibu, 75 ani, pensionar, Lapus.

Au fost noua echipaje formate din 30 de angajati care s-au ocupat cu recoltarea deseurilor din cartiere si transportarea lor la reciclatorii autorizati. Au actionat in toata Craiova, mai putin in Craiovita Noua si Brazda lui Novac, acolo unde s-au ocupat doua firme de operatori specializati in desfasurarea actiunilor de colectare si valorificare. O buna parte din obiectele adunate vor fi refolosite de rematuri si valorificate. Intentionam sa repetam fenomenul dupa doua luni, cand probabil lumea va percuta mai bine. Ideal ar fi sa se ajunga la norma de trei kilograme de deseuri pe cap de locuitor pe an. Dan Petre, director tehnic la Serviciul de Salubritate Craiova

Colecta prea redusa sambata

Actiunea de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice a avut rezultate slabe in judet, a declarat sambata comisarul-sef al Garzii de Mediu Olt, Florin Homorean. Acesta a precizat ca activitatea s-a derulat fara probleme, firmele de salubritate din localitati au lucrat eficient, dar oamenii nu s-au aratat dispusi sa renunte la obiectele vechi si nefolositoare, desi acestea nu mai sunt in stare de functionare. "Am facut si noi, si primariile apeluri la cetateni, am pus afise in toate scarile de bloc din orase, in care ii anuntam pe oameni despre actiunea de azi, dar rezultatele acesteia nu sunt pe masura asteptarilor.

Cred ca niciun kilogram de deseuri pentru fiecare locuitor nu s-a adunat sambata’, a aratat Homorean. El a mai spus ca este posibil ca, pana la finele anului, cantitatea de deseuri electronice si electrocasnice colectata de la cetatenii din judet sa creasca, dar considera ca nu va ajunge la trei kilograme pentru fiecare locuitor. Pentru ca deseurile sa nu fie luate de pe strazi de cetateni care ar fi dorit sa le valorifice drept fier vechi, in orasele din judet, in prima parte a zilei, electronicele si electrocasnicele aruncate de oameni au fost pazite de politistii comunitari pana la sosirea angajatilor de la firmele de salubritate. (S. M.)

Ce obiecte au putut sa arunce oltenii

Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, oamenii au avut ocazia sa scape de peste 50 de tipuri de aparate de uz casnic de mari dimensiuni, precum frigidere, congelatoare, masini de spalat rufe, uscatoare de haine, aparate de uz casnic de mici dimensiuni – aspiratoare, aparate de curatat covoare, aparate de cusut, tricotat, tesut si alte prelucrari ale textilelor, fiare de calcat si alte aparate de calcat -, echipamente informatice si de telecomunicatii, precum calculatoare personale, inclusiv unitate centrala, mouse, monitor si tastatura, calculatoare portabile, echipamente de larg consum, aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, unelte electrice si electronice, masini de gaurit, ferastraie, masini de cusut, echipamente de strunjit, de frezat, de slefuit, de polizat, jucarii, echipamente sportive si de agrement, trenuri electrice sau masini de cursa in miniatura, console portabile de jocuri video, jocuri video.

Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala

Evenimentul Zilei, Vest: Concurenta la gunoaie

Compania care a adunat deseurile electrocasnice si electronice a avut concurenta serioasa; rromi din oras au urmarit zonele in care au fost aruncate aceste gunoaie si le-au luat inaintea celor de la compania de salubrizare a orasului.

Potrivit directorului companiei de Salubrizare, Monica Jitariu, din aproape 800 de strazi, sambata dupa masa, fusesera scoase asemenea deseuri doar pe 93 de strazi si in 58 de platforme gospodaresti din cartierele de blocuri. Romii au adunat aproape tot ce au gasit. Au mers cu carutele si au incarcat in special frigidere si televizoare. Acest lucru a fost recunoscut oficial de conducerea companiei de salubrizare, care a spus ca nu a putut face nimic in astfel de situatii.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri