În campania pentru prezidențiale, Trump s-a răzgândit: acum îi pasă de mediu

in Politici verzi, Poluare 23 July 2019 115 Views

Donald Trump, cunoscut pentru promovarea industriei petrolului și cea a cărbunelui, dar și pentru politicile împotriva protejării mediului, a schimbat tactica, pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2020. Acum vrea aer curat și ape cristaline și se laudă că administrația sa muncește din greu pentru aceste scopuri, încă din prima zi.

Consultanții lui Donald Trump, care se află în campanie electorală, au constatat că acesta întâmpină probleme în a câștiga sprijinul a două categorii de votanți: millennialii și femeile din suburbii. Motivul? Indiferența pe care președintele Americii o afișează față de problemele de mediu. Însă, deși sunt slabe șanse ca aceste categorii să se răzgândească, consilierii lui Trump au văzut și o oportunitate: votanții care sunt de acord cu politicile economice ale actualului președinte, dar care vor să știe că acesta este, totuși, responsabil din punctul de vedere al problemelor de mediu.

Prin urmare, acesta și-a schimbat strategia. În discursurile lui au apărut declarații în care a vorbit despre realizările cabinetului său, din acest punct de vedere, de la „buni administratori ai terenurilor publice”, până la reducerea emisiilor de carbon, susținerea unui aer curat și a unei ape curate. În timp ce a susținut primul discurs de acest fel, notează jurnaliștii de la New York Times, actualul președinte era însoțit de membrii cabinetului, dintre care un fost susținător pentru  industria cărbunelui și altul, fost susținător înfocat al industriei de petrol.

„Din prima zi, cabinetul meu a făcut o prioritate din a se asigura că America are printre cele mai curate ape și cel mai curat aer de pe planetă. Vrem cel mai curat aer, vrem apă cristalină și pentru asta muncim acum din greu”, a spus acesta la Casa Albă.

Platforma prin care poți planta un copac de fiecare data când Trump spune o aberație legată de mediu

Un ONG a creat campania Treespond, prin care oamenii pot dona bani pentru plantarea copacilor de fiecare dată când Donald Trump face vreo declarație falsă despre mediu.

Experții au declarat că multe dintre afirmațiile susținute de Trump nu au o bază reală și că, de fapt, au fost realizate de predecesorii săi.

Legat de faptul că s-a autonumit „protectorul terenurilor publice”, jurnaliștii reamintesc că Trump a făcut pași fără precedent în a da undă verde forărilor pe terenurile publice și a ridicat un moratoriu din epoca Obama, care reglementa deschiderea unor noi mine de cărbune pe aceste terenuri.

Cât despre apa curată, președintele a omis să spună că administrația sa a propus deschiderea întregului litoral al Statelor Unite pentru forajul pentru petrol și gaze.

Aerul a fost mai curat în SUA, într-adevăr, dar nu în mandatul său. În 2017, după eforturile depuse de cabinetul Obama (Trump și-a început candidatura pe 20 ianuarie 2017), gazele cu efect de seră au înregistrat o scădere, prima dată după 25 de ani. Apoi, în 2018, eforturile pentru reducerea emisiilor de carbon au încetinit – în mai 2019, acestea erau cu 2,5% mai mari decât în aceeași perioadă de anul trecut. Mai mult, arată cei de la Politico, numărul zilelor cu poluare ridicată a crescut cu 15%, în cei doi ani de președinție ai lui Trump, față de ultimii patru ani ai administrației Obama.

„Calitatea aerului s-a înrăutățit sub conducerea acestui președinte, după zeci de ani de îmbunătățiri”, a declarat Mchael Brune, director executiv al Sierra Club, unul dintre cele mai mari ONG-uri din SUA care luptă pentru protejarea resurselor naturale. „Donald Trump este cel mai prost președinte din istoria Statelor Unite în ceea ce privește protejarea aerului și a mediului”.

Potrivit lui Donald Trump, sub administrația sa, America a devenit un lider în protejarea mediului.

„Este o farsă ca președintele să vorbească despre a fi lider în materie de mediu, când el a fost un campion în poluarea mediului”, a declarat Douglas Brinkley, un istoric prezidențial care a scris despre politicile de mediu.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii