Inițiative și campanii din România de Ziua Mediului

Ziua Mediului, de pe 5 iunie, este marcată peste tot în lume. În România, au fost lansate campanii de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și de echipamente IT, proiecte de conștientizare a impactului schimbărilor climatice sau concursuri de desene.

Foto: Agenția Națională pentru Protejarea Mediului

Campanie de colectare a DEEE

În 25 de orașe mari din România a început astăzi campania „Cu un singur apel reciclezi și te bucuri de premii” desfășurată de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec. În cadrul campanie vor fi colectate deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), iar locuitorii vor fi informați despre importanța colectării aparatelor electrice vechi sau stricate.

Cetățenii ce vor participa la acțiune vor beneficia de tichete de tombolă pentru premiile puse în joc. Pentru preluarea deșeurilor electrice grele sau voluminoase de la domiciliu este necesară o comandă la TelVerde 0800 444 800.

ECOTIC și GreenWEEE: Campania de donație de echipamente IT „Intră în cercul solidarității!”

Campania „Intră în cercul solidarITății!”, inițiată de ECOTIC și GreenWEEE, se desfășoară în perioada 5 iunie – 20 octombrie 2020, cu sprijinul APDETIC, Școala Informală de IT și Ateliere fără Frontiere. Scopul campaniei este de a da o nouă viață echipamentelor IT uzate prin pregătirea pentru reutilizare și ulterior donare a acestora către comunități defavorizate.

Lansarea campaniei are loc de Ziua Internațională a Mediului 2020, cu tema Timpul pentru natură, ce pune accent pe rolul nostru esențial în dezvoltarea și păstrarea unui climat prietenos pentru toate speciile de pe Pământ. Ținând cont de beneficiile de protecția mediului pe care le aduce reutilizarea echipamentelor, campania oferă un impuls publicului care dorește să fie parte din această mișcare la nivel global, începând chiar de Ziua Mediului.

„Campania se derulează în contextul digitalizării accelerate cauzate de pandemie, care a evidențiat gradul redus de acces la tehnologie pe care il au comunitățiile defavorizate: 32% dintre elevii din România nu au acces la echipament electronic”, transmit partenerii.

Companiile mari și mici, sunt invitate să doneze echipamentele IT care altfel ar fi casate și să contribuie în mod activ la digitalizarea beneficiarilor din zone defavorizate. Echipamentele predate vor fi pregătite pentru reutilizare de către Ateliere fără Frontiere urmând a fi apoi donate.

În vederea predării laptopurilor, unităților centrale și a monitoarelor se va completa formularul disponibil aici.

Asociația „Grupul Milvus”: „Stop joc? Nu lăsa schimbările climatice să încheie jocul!”

Asociația „Grupul Milvus” a lansat astăzi proiectul „Stop joc? Nu lăsa schimbările climatice să încheie jocul!”, privind conștientizarea publicului cu privire la schimbările climatice și impactul acestora pe plan local și global.

Proiectul a debutat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, printr-un webinar european dedicat sustenabilității, în cadrul căruia experți și personalități mondene din opt țări au subliniat că de multe ori nu avem suficiente informații pentru a lua decizii sustenabile.

„Pe parcursul celor patru ani de proiect, vom construi campanii de conștientizare și implicare civică cu ajutorul unor tineri ambasadori dedicați cauzei, vom încerca să reducem impactul negativ al festivalelor asupra naturii, ne vom angaja în campanii online dar și evenimente publice, vom promova un concurs internațional Geoquest și vom colabora cu muzeele românești pentru a contribui la expozițiile existente cu o componentă de schimbări climatice. Taberele vor aduce pe cei mici mai aproape de valorile naturale pachetele didactice despre schimbările climatice vor fi la îndemâna profesorilor, iar o aplicație mobilă de schimbarea modului de viață ar putea fi trendul transformării spre o coabitare sustenabilă cu natura. Nu îi vom uita pe cei care decid pentru noi, sunt planificate o serie de întâlniri, atât la nivel european cât și local cu decidenții politicilor publice”, a precizat Iulia Vizi , coordonator comunicare Grupul Milvus.

https://www.facebook.com/climate.game.on/videos/553888798661329/UzpfSTIwNTAwMTI4Mjg1MjIwMDozMjU0MTM0OTY3OTM4ODAx/

Brașov; „Mă despart de plastic”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociația Tot Mai Verde din Brașov lansează campania „Mă despart de plastic”, prin care invită brașovenii să renunțe la tacâmurile de unică folosință, dar și de ambalaje de unică folosință, din plastic sau alte materiale care nu pot fi reciclate sau nu sunt biodegradabile.

Campania se adresează tuturor membrilor comunității, punând accentul însă pe încurajarea reducerii cantității de articole de unică folosință ( precum tacâmuri, paie, caserole de plastic etc) de către restaurante (pentru livrările la domiciliu) și a reducerii cererii acestora de către clienții restaurantelor. Încurajăm astfel găsirea de alternative sustenabile (reutilizabile sau biodegradabile) care pot înlocui aceste articole de unică folosință poluante, au explicat reprezentanții ONG-ului.

„În cadrul campaniei, asociația va prezenta informații utile referitoare la cum și de ce să facem acest pas. Vom împărtăși sfaturi și vom prezenta alternative viabile pentru a avea o viață la fel de bună, dar cu mai puțin plastic”, a transmis asociația.

Asociația Tot Mai Verde a conceput un sistem de evaluare pe cinci niveluri a restaurantelor, în funcție de cât de prietenoase sunt cu mediul.

Caraș-Severin. Concurs de desene

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin a desfășurat un concurs de desene, de Ziua Mediului, având ca temă „Protejarea mediului și conservarea biodiversității”. La concurs au participat elevii clasei a III-a A de la Școala Generală nr. 7 Reșița – prof. Cristina Ardeleanu, elevii clasei a II-a A de la Școala Generală nr. 8 Reșița – prof. învățător Adria Maria Cărăușan și elevii clasei a III-a A de la  Colegiul Național „Traian Lalescu” – prof. învățător Daniela Osman.

Cluj. Clubul de Cicloturism Napoca: Protejarea mediului este benefică pentru economie, societate și specia umană

„CCN reamintește, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, autorităților publice centrale și publicului că protecția mediului este esențială pentru a avea un viitor acceptabil și că pe termen lung tot ceea ce este bun pentru mediu este de fapt bun și pentru economie și societate și pentru specia umană în general”, a transmis asociația ecologistă.

Radu Mititean, directorul executiv al CCN, reamintește 11 priorități pe care cei în funcții de decizie ar trebui să le aibă în vedere în perioada următoare, printre care protejarea spațiilor verzi, respectarea cerințelor europene de a avea minim 26 mp/locuitor în orașe și eliminarea construcțiilor de pe acestea, cu interzicerea construirii altor obiective, reformarea strategiei din transporturi, promovarea educației de mediu.

spot_img

Ultimele știri