Raport: Canada se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii

Schimbările climatice au provocat o încălzire de aproape două ori mai rapidă în Canada în comparaţie cu restul lumii pentru că topirea zăpezii și a gheții de pe suprafețele cu apă a crescut absorbția radiațiilor solare.

Începând cu 1948, de când s-au înregistrat temperaturile la nivel național, temperaturile medii din Canada au crescut cu 1,7 grade, iar cea mai semnificativă creștere a avut loc în nordul țării, în apropierea Cercului Arcticcreșteri cu 2,3 grade, arată un raport guvernamental. Spre comparație, tendinţa medie de creştere la nivel mondial, de 0,8 grade.

Încălzirea rapidă a Canadei se datorează mai multor factori, printre care și topirea zăpezii și a gheții de pe mări și oceane, ceea ce a crescut absorbția radiațiilor solare și a cauzat încălzirea unor suprafețe mai extinse decât în alte regiuni.

autoeco.ro

„În timp ce activitățile omului, dar și variațiile naturale ale climei au contribuit la încălzirea Canadei, dominant este factorul uman”, se arată în raportul citat de BBC. „Cel mai probabil, mai mult de jumătate din acest efect a fost cauzat de activitățile omului”.

Efectele acestei încălziri includ vreme extremă, valuri de căldură și un risc crescut de incendii de vegetație și de secetă, în unele părți ale țării. Oamenii de știință se așteaptă ca oceanele să devină mult mai acide și cu mai puțin oxigen, ceea ce o să dăuneze viețuitoarelor marine, iar o creștere a nivelului mării va însemna mai multe inundații și creșterea cantității de precipitații.

canada mare

Încălzirea ar putea depăşi şase grade până la sfârşitul secolului, conform previziunilor oamenilor de ştiinţă.

Acest document este prezentat în contextul în care guvernul liberal condus de Justin Trudeau, pentru care mediul reprezintă una dintre priorităţi, a impus luni o taxă pe emisiile de gaze cu efect de seră în patru provincii ale căror eforturi în acest sens au fost considerate insuficiente.

Conform angajamentelor asumate de Canada în 2015 în cadrul Acordului de la Paris, ţara trebuie să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 30% faţă de nivelul din 2005.

spot_img

Ultimele știri