Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cand pamantul are febra

text de Ecaterina Procopov

"The Day After Tomorrow", "Waterworld", "The Arrival", "Split Second". Sunt doar cateva dintre creatiile cinematografice care si-au datorat succesul unei abordari SF a problemei incalzirii globale. Totusi, rezultatele cercetarilor recente arata ca schimbarea climei nu mai este demult "fiction", ci este "science" in toata regula. Mai mult, vinovat pentru aceasta stare a lucrurilor, spun savantii, este chiar omul.

La inceputul lunii februarie, 500 de specialisti s-au reunit in Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice

(IPCC) pentru a prezenta rezultatele cercetarii asupra fenomenului incalzirii globale, intr-un raport facut public la Paris.

Acesta arata ca emisiile de dioxid de carbon constituie principala cauza a incalzirii climei si ca nu sunt suprimate sau macar reduse, planeta va suferi consecinte catastrofale.

Expertii in schimbari climatice estimeaza ca nivelul oceanelor ar putea creste cu 19 pana la 58 de centrimentri. De asemenea, oamenii de stiinta avertizeaza ca pana la sfarsitul secolului, s-ar putea produce o crestere a temperaturilor de pana la 6,3o Celsius, desi intervalul cel mai probabil este de intre 2 si 4,5o C. Chiar si asa, spun savantii, efectul asupra vremii, a faunei si a florei ar fi unul dramatic. Sudul Spaniei, sudul Frantei si parti din Italia ar putea deveni, in cursul vietii noastre, zone greu locuibile, cu o populatie ce ar avea de facut fata unei diminuari a resurselor de apa, iar in zilele de vara temperatura ar trece in mod regulat de 40 de grade Celsius. Pe langa repercusiunile asupra naturii, incalzirea globului va avea efecte negative sI asupra economiei. Raportul detaliaza ca "schimbarile climei vor afecta valorile proprietatilor si investitiilor odata cu cresterea hazardelor naturale. De asemenea, vor exista puternice influente asupra preturilor la asigurari si valabilitatii asigurarilor".

O prima reactie din partea Parlamentului European este solicitarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30% pana in 2020. "Sustinem orice proiect ambitios pentru o strategie vizand schimbarile climatice, care sa depaseasca Protocolul de la Kyoto. UE trebuie sa tinteasca o intelegere internationala." sustin membrii grupului parlamentar european format din Peter Liese, Karl-Heinz Florenz, John Bowis si Pilar Del Castillo.

Potrivit unui alt studiu, condus de Organizatia de Cercetari Ştiintifice si Industriale a Guvernului Australiei (CSIRO), temperatura medie din Sydney ar putea creste cu 4,8o Celsius. Nivelul pluviometric ar urma sa scada cu 40%, iar numarul deceselor legate de temperaturile ridicate in acest oras cu patru milioane de locuitori ar ajunge de la 176, in prezent, la 1.312 pana in 2050, adica o crestere de 800%.

Potrivit raportului, o crestere cu 20 de centrimetri a nivelului marii ar provoca valuri gigantice de 22 de metri, care ar lovi plaja din Sydney si ar inunda locuintele aflate in zona.

"Poate parea apocaliptic, dar este un scenariu pe care trebuie sa-l avem in vedere", a declarat seful Guvernului statului australian, Morris Iemma, care a ordonat studiul.

Un raport din toamna anului 2005, elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca schimbarile produse de catre oameni asupra climei Pamantului au ca rezultat moartea anuala a peste 150.000 de persoane si imbolnavirea a cel putin 5 milioane. "Cei care sunt cel mai putin responsabili si carora le este cel mai dificil sa faca fata emisiilor de gaze de sera ce au dus la incalzirea globala sunt cei mai afectati", declara, in acea perioda, Jonathan Patz, autorul studiului. Unul dintre exemple este continentul Africii, care are printre cele mai scazute emisii de gaze de sera, si, paradoxal, tarile de aici sunt printre cele mai afectate de bolile influentate de schimbarile de temperatura.

Un fenomen care ne afecteaza pe toti, fara exceptii, nu putea sa nu starneasca reactii si printre membrii organizatiilor nonguvernamentale care se ocupa de probleme de mediu.

Luminile de la Turnul Eiffel din Paris si Colosseumul din Roma au fost stinse in seara de 1 februarie, timp de cinci minute, la fel ca alte cateva zeci de mii de becuri din intreaga Europa, in semn de raspuns la apelul asociatiilor ecologice de salvare a planetei. La Bruxelles au fost stinse luminile de pe fatada primariei si de la Atomium. La Roma au fost stinse luminile de la Coloseum si din Piata Capitoliului. In Olanda, luminile au fost stinse pe fatada cladirii Camerei Deputatilor, de la Haga. Şi Germania, Spania, Monaco si Andorra s-au alaturat campanei.

"Este un succes", a afirmat Anne Bringaud, purtatorul de cuvant al asociatiei "Prietenii Terrei". "Nu ne mai ramane decat sa obtinem masuri concrete din partea liderilor nostri politici", a adaugat ea.

Asociatia "Greenpeace" a atras atentia printr-un comunicat de presa ca, "daca ultimul raport al GIEC (in 2001) era un apel la trezire, acest nou raport (cel al IPCC) este un semnal de alarma. Vestea buna este ca intelegerea noastra a sistemului climatic si impactul uman asupra mediului s-au ameliorat. Insa, cu cat stim mai mult, cu atat viitorul nostru pare mai periculos".

O initiativa inedita a avut miliardarul Richard Branson, care a anuntat ca va oferi un premiu de 25 de milioane de dolari celui care va gasi o metoda de a elimina din atmosfera miile de tone de dioxid de carbon care provoaca incalzirea excesiva a planetei. Anuntul a fost facut la Kensington Roof Gardens, in vestul Londrei. Branson a fost insotit de fostul vicepresedinte american Al Gore, o alta personalitate cunoscuta pentru implicarea in lupta impotriva incalzirii globale.

Acesta din urma declara intr-un comentariu la deja cunoscutul sau film, "An Inconvenient Truth", ca "ceea ce s-a schimbat in SUA odata cu uraganul Katrina, a fost sentimentul ca am intrat intr-o perioada a consecintelor".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri