Studiu: valurile de canicula din iunie, urm─âri ale schimb─ârilor climatice cauzate de om

in Poluare 30 June 2017 141 Views

Valurile de c─âldur─â din luna iunie, care au afectat mai multe ╚Ť─âri din Europa, printre care ╚Öi Rom├ónia, au fost mai intense din cauza schimb─ârilor climatice provocate de om. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au confirmat c─â acestea au jucat un rol importat ├«n temperaturile excesiv de ridicate care au atins majoritatea Europei de Vest ├«n aceast─â lun─â.

canicul─â

foto: wikiemdia commons

Incendiile de p─âdure din Portugalia, unde ╚Öi-au pierdut via╚Ťa 62 de oameni, dar ╚Öi c─âldura extrem─â cu care s-a confruntat celelalte ╚Ť─âri din Europa au determinat autorit─â╚Ťile s─â declan╚Öeze planurile de m─âsuri pentru canicul─â. ├Än sudul Spaniei, mai mult de 1.500 de oameni au fost obliga╚Ťi s─â ├«╚Öi p─âr─âseasc─â locuin╚Ťele din cauza unui incendiu de p─âdure, care a izbucnit ├«ntr-o rezerva╚Ťie natural─â.

Potrivit climatecentral.org, în luna iunie, în Marea Britanie, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi a acestei luni. Temperaturile nu au mai fost atât de ridicate de la ultimul val de căldură în 1976.

Potrivit oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â, schimb─ârile climatice cauzate de om au f─âcut ca temperaturile ├«nregistrate ├«n anumite ╚Ť─âri ale Europei s─â fie de 10 ori mai probabile.┬á

├Än timpul lunii iunie, temperaturile lunare medii au fost cu 3 grade Celsius peste valorile normale ├«n partea de vest a continentului. Pe 21 iunie, Fran╚Ťa s-a confruntat cu cea mai cald─â sear─â, c├ónd media ├«nregistrat─â la nivelul ├«ntregii ╚Ť─âri a fost 26,4 grade Celsius. ├Än aceea╚Öi zi, ├«n Marea Britanie, termometrele din Heathrow indicau 34,5 grade Celsius. A fost cea mai cald─â zi de iunie din ultimii 40 de ani.

Schimb─ârile climatice au f─âcut ca intensitatea ╚Öi frecven╚Ťa acestor valuri de c─âldur─â s─â fie de cel pu╚Ťin dou─â ori mai probabile ├«n Belgia, de cel pu╚Ťin patru ori mai probabile ├«n Fran╚Ťa, Elve╚Ťia ╚Öi Olanda ╚Öi ├«n centrul Marii Britanii. De asemenea, acelea╚Öi schimb─âri climatice cauzate de om au f─âcut ca incendiile ╚Öi condi╚Ťiile meteorologice s─â fie de cel pu╚Ťin 10 ori mai probabile ├«n Portugalia ╚Öi Spania.┬á

Afirma╚Ťiile au fost f─âcute de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â din cadrul ┬áWorld Weather Attribution (WWA), o coali╚Ťie interna╚Ťional─â de cercet─âtori care evalueaz─â posibilele influen╚Ťe ale schimb─ârilor climatice asupra evenimentelor meteorologice extreme. Cercet─âtorii au analizat cele mai recente temperaturi ├«nregistrate ├«n ╚Öapte ╚Ť─âri din Europa de Vest.

Friederike Otto, cercetător la Universitatea Oxford, spun că rezultatele indică faptul că verile sunt din ce în ce mai calde și valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și intense.

ÔÇ×Aceast─â analiz─â a evenimentelor extreme arat─â clar c─â valurile de c─âldur─â din Europa au devenit mai frecvente ╚Öi, ├«n sudul Europei, de cel pu╚Ťin 10 ori mai frecvente. Este foarte important ca municipalit─â╚Ťile s─â colaboreze cu oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi cu exper╚Ťii ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice pentru a dezvolta planuri de ac╚Ťiune (ÔÇŽ).ÔÇŁ

Pentru s├ómb─ât─â, 1 iulie, Administra╚Ťia Na╚Ťional─â de Meteorologie (ANM) a emis o aten╚Ťionare de cod ro╚Öu pentru 19 jude╚Ťe ╚Öi pentru Bucure╚Öti. Jude╚Ťele afectate sunt: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, C─âl─âra╚Öi, Ialomi╚Ťa, Gala╚Ťi, Br─âila, Vaslui ╚Öi Ia╚Öi, dar ╚Öi jude╚Ťele V├ólcea, Arge╚Ö, D├ómbovi╚Ťa, Prahova, Buz─âu, Vrancea, Bac─âu ╚Öi Neam╚Ť.

ÔÇ×Se vor ├«nregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent ├«ntre 38 ╚Öi 41 de grade, iar ├«n sudul Olteniei ╚Öi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade. Indicele temperatur─â-umezeal─â (ITU) se va situa frecvent, dup─â-amiaza, ├«ntre 82 ╚Öi 84 de unit─â╚Ťi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuatÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul ANM.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áSchimb─ârile climatice, pe ├«n╚Ťelesul lui Trump. Un profesor ├«i explic─â fenomenul, prin analogii amuzante

 

Comentarii

comentarii