Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: valurile de canicula din iunie, urmări ale schimbărilor climatice cauzate de om

Valurile de căldură din luna iunie, care au afectat mai multe țări din Europa, printre care și România, au fost mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Oamenii de știință au confirmat că acestea au jucat un rol importat în temperaturile excesiv de ridicate care au atins majoritatea Europei de Vest în această lună.

caniculă
foto: wikiemdia commons

Incendiile de pădure din Portugalia, unde și-au pierdut viața 62 de oameni, dar și căldura extremă cu care s-a confruntat celelalte țări din Europa au determinat autoritățile să declanșeze planurile de măsuri pentru caniculă. În sudul Spaniei, mai mult de 1.500 de oameni au fost obligați să își părăsească locuințele din cauza unui incendiu de pădure, care a izbucnit într-o rezervație naturală.

Potrivit climatecentral.org, în luna iunie, în Marea Britanie, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi a acestei luni. Temperaturile nu au mai fost atât de ridicate de la ultimul val de căldură în 1976.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice cauzate de om au făcut ca temperaturile înregistrate în anumite țări ale Europei să fie de 10 ori mai probabile. 

În timpul lunii iunie, temperaturile lunare medii au fost cu 3 grade Celsius peste valorile normale în partea de vest a continentului. Pe 21 iunie, Franța s-a confruntat cu cea mai caldă seară, când media înregistrată la nivelul întregii țări a fost 26,4 grade Celsius. În aceeași zi, în Marea Britanie, termometrele din Heathrow indicau 34,5 grade Celsius. A fost cea mai caldă zi de iunie din ultimii 40 de ani.

Schimbările climatice au făcut ca intensitatea și frecvența acestor valuri de căldură să fie de cel puțin două ori mai probabile în Belgia, de cel puțin patru ori mai probabile în Franța, Elveția și Olanda și în centrul Marii Britanii. De asemenea, aceleași schimbări climatice cauzate de om au făcut ca incendiile și condițiile meteorologice să fie de cel puțin 10 ori mai probabile în Portugalia și Spania. 

Afirmațiile au fost făcute de oameni de știință din cadrul  World Weather Attribution (WWA), o coaliție internațională de cercetători care evaluează posibilele influențe ale schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteorologice extreme. Cercetătorii au analizat cele mai recente temperaturi înregistrate în șapte țări din Europa de Vest.

Friederike Otto, cercetător la Universitatea Oxford, spun că rezultatele indică faptul că verile sunt din ce în ce mai calde și valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și intense.

„Această analiză a evenimentelor extreme arată clar că valurile de căldură din Europa au devenit mai frecvente și, în sudul Europei, de cel puțin 10 ori mai frecvente. Este foarte important ca municipalitățile să colaboreze cu oamenii de știință și cu experții în domeniul sănătății publice pentru a dezvolta planuri de acțiune (…).”

Pentru sâmbătă, 1 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod roșu pentru 19 județe și pentru București. Județele afectate sunt: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, dar și județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț.

„Se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, se arată în comunicatul ANM.

Citește și: Schimbările climatice, pe înțelesul lui Trump. Un profesor îi explică fenomenul, prin analogii amuzante

 

spot_img

Ultimele știri