Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cantitatea de deșeuri de plastic crește cu 40% în timpul verii

În timpul verii, cantitatea de deșeuri din plastic crește cu 40%, iar cea mai mare parte ajunge în mare. Aproximativ 87% din deșeurile prost gestionate ajung în natură, crescând nivelul de poluare, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF).

Mii de saci de plastic au fost scoși din Marea Egee în largul insulei Andros din Grecia, luna aceasta, de o echipă de scafandri și ecologiști care au descris ceea ce au găsit drept „golful plin de corali din plastic”.

„A fost un lucru foarte înfricoșător de văzut”, a spus Arabella Ross, o scafandră voluntară de la Aegean Rebreath, un grup fondat în 2017 pentru a efectua curățări subacvatice și de coastă. „M-a zguduit într-adevăr și cred că a zguduit cu adevărat pe toți cei care l-au văzut”.

Mediterana este printre mările cu cele mai ridicate niveluri de poluare din deşeuri de plastic din lume, potrivit unui raport WWF. Conține doar 1% din apa din lume, dar găzduiește 7% din microplasticul lumii.

Europenii mănâncă un card bancar de plastic pe săptămână

Europa este al doilea cel mai mare producător de plastic din lume, după China. În fiecare an, se produc 27 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dintre care 90% nu sunt reciclate.

În fiecare an, între 70.000 și 130.000 de tone de microplastic și între 150.000 și 500.000 de tone de macroplastic ajung în Marea Mediterană și în alte mări europene. În final deșeurile sunt ingerate de peşti, care apoi sunt consumaţi de către oameni. Astfel, specialiştii au calculat că în fiecare săptămână, europenii mănâncă echivalentul unui card bancar din plastic (cinci grame sau 1.769 microparticule), potrivit WWF.

Același studiu prognozează că în 2025 oceanul va conține o tonă metrică de plastic pentru fiecare trei pești.

Cea mai mare concentrație de gunoi a planetei este situată în mijlocul Oceanului Pacific. Este o insulă mare care măsoară 1,6 milioane de kilometri pătrați – echivalentul unei suprafeţei de trei ori mai mare decât Franța. Cu toate acestea, WWF a avertizat că poluarea cu plastic în Marea Mediterană este de patru ori mai mare.

Alba Garcia de la Greenpeace recomandă ca, pentru a reduce deșeurile de plastic, este bine să planificați cumpărăturile alimentare în prealabil pentru a cumpăra produse la vrac și a evita ambalajele, a căuta alternative la produsele împachetate cu plastic și a utiliza containere din sticlă refolosibile.

Lanțul de supermarketuri britanic Sainsbury’s a fost primul care a scăpat de containerele de plastic pentru fructe, legume și produse de panificație, promovând astfel consumul de produse în vrac și evitând ambalajele inutile.

spot_img

Ultimele știri