Cantitatea de lemn de foc vândută de Romsilva populației a crescut cu 20%, în mai puțin de două luni

in Biodiversitate, Energie, Legislatie 29 November 2017 133 Views

Cantitatea de lemn de foc provenită din pădurile statului și vândută de către Romsilva populației a crescut cu 20% în mai puțin de două luni de la intrarea în vigoare noului Regulament de valorificare a masei lemnoase din România.

Cantitatea de lemn de foc vândută de Romsilva populației a crescut cu 20%, în mai puțin de două luni

Conform ministerului Apelor și Pădurilor, pentru anul în curs, până în octombrie, la momentul intrării în vigoare a regulamentului, s-a mers pe un regulament de vânzare a masei lemnoase adoptat în 2016, care a prevăzut ca doar 15% din volumul de lemn din pădurile statului să fie pus pe piață de către Romsilva, 85% din volum fiind licitat pe picior către agenții economici atestați în exploatarea lemnului.

Astfel, grosul lemnului s-a vândut deja la licitații pe picior până în vara anului 2016, aducând un profit uriaș firmelor cu activitate în domeniu, care au vândut cantități infime de lemn de foc populației.

Spre exemplu, în 2016, primele 23 de societăți comerciale de profil din țară au achiziționat un volum de 1.056.765,5 mc masă lemnoasă din pădurile statului, cantitate din care au scos la vânzare, din pădure sau depozite, ca lemn de foc către populație, sub 42.000 mc.

De menționat este faptul că aproape jumătate din cantitatea de lemn de foc vândută populației a fost asigurată de către doi agenți economici.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana-Doina Pană, a anunțat că Regia Națională Romsilva a scos la vânzare, la nivel național, 876.000 mc de lemn de foc pentru populație, la prețul de 151 lei/mc, iar până la sfârșitul anului se va ajunge la peste un milion de metri cubi.

Romsilva a anunțat deja că pe noul cadru legislativ, în 2018 se vor pune pe piață pentru populație, strict din pădurile din proprietatea statului, aproape patru milioane de metri cubi de lemn. La această cantitate se adaugă și cea rezultată din exploatarea pădurilor din proprietatea unităților administrativ-teritoriale, gestionată de ocoalele silvice de regim.

Prețul lemnului de foc pe piață s-a dublat anul acesta, de la o medie de 200 de lei/mc în 2016, la circa 400-450 de lei/mc în prezent. În România, la ora actuală, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.

Romsilva administrează la ora actuală 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Comentarii

comentarii