Capacitatea instalata in eoliene s-ar putea dubla in urmatorii trei ani

in Energie 15 January 2013 264 Views

Investitorii din eoliene continua sa spere

Romania ar putea beneficia in continuare de investitii semnificate din partea investitorilor in energie eoliana, atrasi de numarul de certificate verzi si de lipsa unor practici protectioniste. Estimarile oamenilor din domeniu prevad o dublare a capacitatii de eoliene instalate pana in 2015.

Ne asteptam ca in urmatorii doi sau trei ani capacitatea instalata in centrale eoliene sa se dubleze. Cei care inca mai asteapta ar putea pierde oportunitatile legilative, gradul de rentabilitate scazand odata cu reducerea numarului de certificate verzi acordate”, a declarat Arne Osborg, presedintele Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.

Potrivit acestuia, Romania beneficiaza de mai multe puncte tari in planurile de business ale investitorilor din sectorul eolian.

Arne Osborg

In primul rand viteza vantului de pe teritoriul Romaniei. Nu gaseti multe tari in Europa unde sa avem un vant de 7 m/s. De asemenea, vechile termocentrale vor trebui inchise si alte surse de energie trebuie sa le inlocuiasca. Capacitatile instalalte din sectorul hidroenergetic asigura echilibrul necesar in fluctuatiile intalnite in productia de energie eoliana”, a mai spus presedintele Monsson Group.

De asemenea, Arne Osborg a subliniat faptul ca legilatia romaneasca este extrem de prietenoasa cu investitorii in energie regenerabil, alaturi de cota unica de 16%, dublata de lipsa unor practici protectioniste.

Sa nu uitam ca Romania este printre cele 10 cele mai atractive destinatii pentru investitii in sectorul eolian”, a mai spus Osborg.

Centralele eoline, 2.700 GWh produsi in 2012

Potrivit datelor prezentate de Marian Cernat, directorul Divizie Operationale din cadrul Tranelectrica, capacitatile energetice din Romania au produs in 2012 peste 59.000 GWh.

Marian Cernat

Centrale eoliene au produs 2.736 GWh, reprezentand 5% din total. La 1 ianuarie 2013, centrale eoline reprezintau 9% din capacitatea totala instalata in Romania (22.428 MW), adica 1.941 MW”, a spus Cernat.

Potrivit datelor Transelectrica prezentate de Marian Cernat, la finele anului 2012, erau operationali 1.767,804 MW eolieni.

Cosmin Zaharia

Comentarii

comentarii