VIDEO Cape Town, primul oraș din lume care va rămâne fără apă potabilă

in EcoLIFESTYLE 30 January 2018 631 Views

Autorit─â╚Ťile din Cape Town, al doilea cel mai mare ora╚Ö din Africa de Sud, au decis s─â opreasc─â apa de la robinete ├«ncep├ónd cu 12 aprilie, numit─â Ziua Zero. Astfel, ora╚Öul devine primul din lume care va r─âm├óne f─âr─â ap─â potabil─â. Decizia vine ├«n urma crizei majore de ap─â cu care se confrunt─â localitatea.

VIDEO Cape Town, primul oraș din lume care va rămâne fără apă potabilă

Cape Town se confrunt─â cu o criz─â de ap─â de 10 ani, dar ├«n ultimii doi ani situa╚Ťia s-a ├«nr─âut─â╚Ťit. Au fost impuse restric╚Ťii de risipire a apei ├«nc─â din 2005. Anul trecut, ├«n iunie, autorit─â╚Ťile au anun╚Ťat restric╚Ťiile de ap─â la nivelul 4, adic─â devenea interzis─â utilizarea apei potabile ├«n afara casei (pentru sp─âlatul ma╚Öinii, de exemplu) ╚Öi limitarea consumului la 100 de litri de ap─â pe zi de persoan─â.

Pe 1 ianuarie 2018 era anun╚Ťat deja nivelul 6 de restric╚Ťie, care ├«nseamn─â consumul a 87 de litri de persoan─â pe zi, iar s─âpt─âm├óna trecut─â a fost anun╚Ťat nivelul 6B, ├«ncep├ónd cu 1 februarie. Adic─â limita de ap─â consumat─â de persoan─â va fi redus─â la 50 de litri de ap─â pe zi. Aceast─â cantitate trebuie folosit─â pentru igien─â, g─âtit, sp─âlat rufe, toalet─â, iar ra╚Ťia pe zi trebuie ├«mp─âr╚Ťit─â ├«ntre consumul de acas─â ╚Öi cel de la serviciu.

Deficitul de ap─â a for╚Ťat chiar guvernul din Cape Town s─â pun─â la dispozi╚Ťia locuitorilor o hart─â online, bazat─â pe facturile gospod─âriilor, prin intermediul c─âreia fiecare poate vedea c├ót─â ap─â consum─â ceilal╚Ťi.

Barajul Theewaterskloof, care era, c├óndva, principalul rezervor al Cape Town, mai are doar 10% ap─â. Autorit─â╚Ťile au anun╚Ťat c─â atunci c├ónd apa din toate rezervoarele pe care le de╚Ťine ora╚Öul va sc─âdea p├ón─â la 13,5%, apa potabil─â va fi oprit─â de la robinete. Ziua aceea se va numi ÔÇ×Day ZeroÔÇŁ ╚Öi se pare c─â va fi pe 12 aprilie (ini╚Ťial era pe 22 aprilie).

Locuitorii din ora╚Ö au luat cu asalt rafturile magazinelor, pentru a achizi╚Ťiona bidoane de 5 litri cu ap─â. Stau la cozi de s─âpt─âm├óni ├«ntregi pentru a se alimenta de la izvoarele naturale de ap─â, colecteaz─â apa folosit─â ╚Öi o reutilizeaz─â ╚Öi apeleaz─â la geluri dezinfectante ├«n loc de ap─â ╚Öi s─âpun.

Pe str─âzi sunt afi╚Öe cu ├«ndemnuri de a nu risipa apa ╚Öi de a limita du╚Öurile la 90 de secunde. Pe social media circul─â sfaturi despre cum te po╚Ťi descurca cu o cantitate mic─â de ap─â, ├«n aeroport sunt panouri care anun╚Ť─â c─â ora╚Öul trece printr-o criz─â major─â de ap─â ╚Öi c─â fiecare pic─âtur─â conteaz─â. Cu toate acestea, locuitorii nu ╚Öi-au diminuat consumul.

ÔÇ×Este incredibil c─â celor mai mul╚Ťi oameni pare s─â nu le pese ┼či ne trimit pe to┼úi c─âtre Ziua Zero. Nu mai putem s─â le cerem oamenilor s─â ├«nceteze s─â risipeasc─â apa. Trebuie s─â-i for┼ú─âmÔÇŁ, a spus Patricia de Lille, primarul din Cape Town.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j64iyOgg0Bc]

├Än schimb, oamenii protesteaz─â pentru c─â sus╚Ťin c─â autorit─â╚Ťile ar fi putut s─â previn─â aceast─â criz─â.

Industria turismului, ce reprezint─â 7,5% din veniturile ora╚Öului, ├«ncearc─â s─â se adapteze crizei, dar ╚Öi s─â-╚Öi p─âstreze clien╚Ťii. Hotelurile foarte mari, printre care ╚Öi ╚Öase hoteluri Marriott, colaboreaz─â ╚Öi construiesc ├«mpreun─â o instala╚Ťie prin care s─â transforme apa de mare ├«n ap─â potabil─â. Directorul hotelului de patru stele Westin Cape Town a declarat c─â a economisit milioane de litri de ap─â prin c├óteva m─âsuri, printre care reducerea presiunii apei, renun╚Ťarea la c─âzi, pentru a for╚Ťa turi╚Ötii s─â fac─â du╚Ö, instalarea aeratoarelor pentru bateriile de la chiuvet─â ╚Öi reevaluarea a c├ót de des trebuie schimbate ╚Öi sp─âlate lenjeriile.

Green Report Shop Casa ECO

├Äntre timp, autorit─â╚Ťile desf─â╚Öoar─â lucr─âri pentru construirea a trei instala╚Ťii de desalinizare a apei ╚Öi una de captare a apei subterane.

Criza de ap─â din Cape Town este cauzat─â, se pare, de schimb─ârile climatice (Africa de Sud este una din cele mai secetoase ╚Ť─âri din lume), dar ╚Öi cre╚Öterea demografic─â.┬áPopula╚Ťia din Cape Town a crescut cu 2,6% din 2001 p├ón─â ├«n 2011, ajung├ónd la 3,75 milioane de persoane.

Comentarii

comentarii