Capitala Norvegiei construiește un drum pentru albine

in Autoritati, Biodiversitate 26 June 2015 1,231 Views

La Oslo, capitala Norvegiei, apar flori peste tot, ├«n balcoanele ╚Öi pe acoperi╚Öurile cl─âdirilor de locuin╚Ťe sau ale intreprinderilor, ca parte a unul sistem proiectat ca s─â fac─â mai u╚Öoar─â via╚Ťa albinelor. De asemenea, Oslo e ├«n procesul de dezvoltare a unei ÔÇ×autostr─âziÔÇŁ pentru insectele polenizatoare, oferindu-le o rut─â sigur─â prin ora╚Ö, dar ╚Öi o surs─â de hran─â, un spa╚Ťiu de odihn─â ╚Öi de locuit, informeaz─â The Verge.

60685364_cb0d3602ec_z

Programul e condus de Bybi, un grup de mediu care sprijin─â popula╚Ťiile de albine ╚Öi are finan╚Ťare de la companii locale. Unele dintre aceste companii au oferit case dedicate pentru noile popula╚Ťii de albine: au asamblat acoperi╚Öuri ╚Öi terase cu stupuri al─âturare plantelor produc─âtoare de polen.

Programul e similar cu ÔÇ×autostrada fluturilorÔÇŁ, anun╚Ťat de Casa Alb─â la ├«nceputul acestui an. Schema la scar─â larg─â a americanilor presupune crearea ╚Öi men╚Ťinerea unui coridor de vegeta╚Ťie de aproape 2.500 de kilometri, ├«ntre Mexic ╚Öi Minnesota. Coridorul are rolul de a reface popula╚Ťiile de fluture Monarch, care sunt, momentan, ├«n curs de sc─âdere. At├ót albinele c├ót ╚Öi fluturii au un rol vital ca polenizatori ai plantelor – ├«ntre 30 ╚Öi 40 la sut─â din produc╚Ťia de alimente necesit─â polenizare – dar popula╚Ťiile ambelor creaturi au suferit sc─âderi dramatice ├«n ultimii ani.

Albinele care fac miere au ├«nceput s─â moar─â ├«n mas─â ├«n 2006, un proces care a continuat ├«n ultimii ani. ├Än Statele Unite, doar ├«n 2012 a disp─ârut 31% din popula╚Ťia de albine din comer╚Ť. Cercet─âtorii au acuzat pesticidele ╚Öi bolile pentru pr─âbu╚Öirea a mii de colonii, dar nu exist─â nicio explica╚Ťie definitiv─â pentru aceast─â situa╚Ťie. Gravitatea problemei a for╚Ťat guvernele ╚Öi oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â s─â ac╚Ťioneze: au creat grupuri de lucru pentru salvarea albinelor ╚Öi au propus echiparea albinelor cu camere video minuscule, ca s─â vad─â ├«ncotro se duc. Acum, cel pu╚Ťin albinele norvegiene au ╚Öanse mai mari s─â supravie╚Ťuiasc─â.

Surs─â foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

VIDEO Primele 21 de zile din via╚Ťa unei albine, ├«ntr-un time-lapse

Portland a interzis folosirea pesticidelor care omoar─â albinele

Comentarii

comentarii