Capitala Verde a Europei pentru 2021: orașul finlandez Lahti

in Autoritati, EcoLIFESTYLE, Evenimente, Impact 21 June 2019 62 Views

Ora╚Öul Lahti din sudul Finlandei va avea rolul, ├«n 2021, de Capitala Verde a Europei, ceea ce ├«nseamn─â c─â va trebui s─â dea exemple de bune practici ├«n leg─âtur─â cu protejarea mediului ╚Öi cu lupta fa╚Ť─â de schimb─ârile climatice, pentru tot continentul.

Foto: news.cn

Ora╚Öul a primit distinc╚Ťia ├«n cadrul unei ceremonii din Oslo, Norvegia ÔÇô ├«n prezent, Capitala Verde – pentru punctele sale tari legate de calitatea aerului, managementul de╚Öeurilor, dezvoltarea spa╚Ťiilor verzi ╚Öi eco-inova╚Ťiile.

├Än afara titlului, Lahti va primi un premiu de 350.000 de euro din partea Comisiei Europene pentru a finan╚Ťa proiectele din anul ├«n care va fi Capitala verde.

ÔÇ×Felicit Lahti pentru c├ó╚Ötigarea acestei competi╚Ťii dure, ├«ntr-un moment at├ót de important pentru planeta noastr─âÔÇŁ, a transmis Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, ├«ntr-un comunicat, potrivit Xinhua. ÔÇ×Titlul de Capital─â Verde a Europei pentru 2021 aduce multe responsabilit─â╚Ťi, ├«n sensul de a fi un model puternic pentru celelalte ora╚Öe din Europa, precum ╚Öi pentru a p─âstra ╚Öi salva planeta ╚Öi a combate schimb─ârile climaticeÔÇŁ.

├Än finala acestei competi╚Ťii au mai fost Lille ╚Öi Strasbourg din Fran╚Ťa.

Titulatura de ÔÇ×Capital─â VerdeÔÇŁ este atribuit─â ├«n fiecare an ├«ncep├ónd din 2010 de Comisia European─â unui ora┼č de pe ÔÇ×b─âtr├ónul continentÔÇŁ ce are peste 100.000 de locuitori ┼či care se remarc─â prin politica sa durabil─â ├«n domeniile urm─âtoare: mediul ├«nconjur─âtor, social ┼či economic.

Titlul este atribuit ├«n urma unei evalu─âri tehnice ├«n care se ┼úine cont de 12 indicatori, inclusiv de atenuarea modific─ârilor climatice ┼či adaptarea la aceste schimb─âri, transporturile locale, zonele verzi urbane – ce integreaz─â calitatea aerului -, calitatea mediului sonor, produc┼úia ┼či gestionarea de┼čeurilor ┼či tratarea apelor reziduale.

Anul trecut, orașul portughez Lisabona a câștigat acest titlu pentru anul 2020.

├Än timpul ceremoniei din Oslo, Limerick din Irlanda ╚Öi Mechelen, din Belgia, au c├ó╚Ötigat titlurile de Frunza Verde a Europei pentru 2020, pentru ora╚Öe mici. Ora╚Öul Limerick a fost ┬ápremiat pentru proiectele ├«n desf─â╚Öurare pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii aerului ╚Öi a nivelului de zgomot din ora╚Ö, iar Mechelen a fost recunoscut pentru dedicarea sa pentru mobilitatea urbane sustenabile, pentru natur─â, biodiversitate, utilizarea sustenabil─â a p─âm├óntului, managementul de╚Öeurilor ╚Öi economia circular─â.

Frunza Verde a Europei este oferit─â ora╚Öelor mici, cu popula╚Ťii ├«ntre 20.000 ╚Öi 100.000, pentru poten╚Ťialul lor de a ac╚Ťiona ca ÔÇ×ambasadori verziÔÇŁ.

Comentarii

comentarii